Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Європи: Інститут нацпамяті Польщі розсекретив таємний архів
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Інститут нацпам'яті Польщі розсекретив таємний архів

Голова ІНП Польщі Ярослав Шарек заявив, що з 16 червня офіційно припиняє існувати архів таємних документів спецслужб ПНР
Голова Інституту національної пам'яті Польщі Ярослав Шарек

З 16 червня припинив своє існування архів таємних документів польського Інституту національної пам'яті. У цей день закінчився встановлений законом термін секретності документів, встановлений спецслужбами комуністичної Польщі, що були приховані у зв’язку з потенційною загрозою для національної безпеки.

За словами голови Інституту Національної пам’яті Польщі Ярослава Шарека, не всі документи нині будуть розсекречені, хоча офіційно таємний архів припиняє своє існування. Частина документів – понад 1500 архівних одиниць – на якийсь час залишаться поки таємними. Історик пояснив, що декілька днів тому очільники Агентства розвідки і Агентства внутрішньої безпеки направили свої рекомендації щодо тих документів, які повинні залишитися засекреченими. Однак, остаточне рішення залишається за керівництвом інституту.

Ярослав Шарек підкреслив, що розсекречення архівів – це важлива подія. За його словами, деякі документи опинилися там випадково, як, наприклад, відомості про невдале вербування історика Нормана Дейвіса.

Директор Інституту національної пам'яті запросив дослідників та істориків ознайомитися з розсекреченими документами. На даний момент таємними перестала бути 21 тисяча архівних одиниць.

Своєю чергою, віце-голова Колегіуму Інституту національної пам’яті Польщі історик Славомір Ценцкєвич вважає, що розсекречення таємного архіву комуністичних спецслужб Польщі – це важливий і символічний «віховий крок до історичного розрахунку з Польською народною республікою». Крім того, завдяки закриттю цього зібрання, архівна спадщина буде відкритою для науковців та журналістів.

Польське Радіо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ