Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Іракські спецслужби назвали ім'я організатора терактів в Парижі

Крім того стало відомо, що у нападі на Париж брали участь набагато більше терористів, ніж офіційно заявляється, - ТСН.

В здійсненні серії нападів в Парижі, в результаті яких 13 листопада загинули понад 120 осіб, брали участь 24 терориста.

Про це агентству Associated Press на умовах анонімності повідомили кілька високопоставлених співробітників іракських спецслужб.

План нападу на Париж розроблявся в сирійському місті Ракка – де-факто столиці "Ісламської держави". Тут же бойовики цілеспрямованого готувалися до нападу на французьку столицю перед відправкою.

Наказ про організацію теракту нібито особисто віддав лідер "ІД" Абу Бакр аль-Багдаді. Крім того іракські спецслужби за день до теракту попередили Францію про напад. 

Всього, як стверджують в іракських спецслужбах, у нападі на Париж брали участь набагато більше терористів, ніж офіційно заявляється.

За словами співрозмовників Associated Press, в криваву операцію були залучені 24 людини. З них 19 брали безпосередню участь у нападах, а п'ятеро – займалися координацією груп і логістикою. Частина з цих людей були з так званих "сплячих осередків" "ІД", які були на території Франції.

Нагадаємо, за офіційними даними французької прокуратури у нападах на Париж брали участь 8 осіб, які були знищені. 15 листопада The Washington Post з посиланням на європейську розвідку, назвала імена трьох паризьких терористів. 

Стало відомо, що в організації терактів в Парижі брали участь два жителя Бельгії, брати Ібрагім та Салах Абдельсалами.  У обох було громадянство Франції. Один з братів був безпосереднім виконавцем теракту, він підірвав себе увечері 13 листопада.

Другий займався організацією нападу - зокрема, орендував машину, на якій терористи приїхали з Бельгії в Париж і кинули її поруч із концертним залом, де були захоплені заручники. Наразі тривають його пошуки.

Раніше повідомлялося, що поліція затримала в Бельгії брата одного з учасників теракту, але потім його відпустили без пред'явлення звинувачень – швидше за все, йдеться про брата Ібрагіма та Салаха Абдельсаламів.

Також газета назвала ім'я ще одного терориста - це Білал Хадфи, який також проживав в Бельгії. За даними слідства, він воював в Сирії на боці терористичної організації "Ісламська держава".

Офіційно влада Франції назвала поки тільки ім'я одного терориста - це 29-річний парижанин Ісмаїл Омар Мосферай, раніше неодноразово судимий.

У Парижі і передмісті Сен-Дені 13 листопада сталася серія терактів. У концертному залі "Батаклан" бойовики взяли заручників, а біля футбольного стадіону "Стад де Франс" пролунали три вибухи.

Прокуратура Парижа підтвердила загибель 129 осіб, ще 352 постраждали. Відповідальність за теракти взяла на себе "Ісламська держава".

ТСН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ