Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Історія замаху на президента у Львові
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Історія замаху на президента у Львові

25 вересня 1921 року українець Степан Федак намагався вбити очільника Польщі Юзефа Пілсудського на очах у сотень людей на площі Ринок у Львові. У такий спосіб націоналіст хотів виступити проти утисків та окупації Західної України.
Юзеф Пілсудський 1867 - 1935 рр.
Юзеф Пілсудський 1867 - 1935 рр.
Степан Ярослав Федак на псевдо
Степан Ярослав Федак на псевдо "Смок" 1901 - 1945 рр.
Ярмарок Східні торги у Львові.
Ярмарок Східні торги у Львові.
1/3

Того дня Пілсудський прибув до Львова на відкриття ярмарку “Східні торги”, а також щоб продемонструвати остаточне утвердження польської влади в Галичині після війни 1918-1920 років. Після бенкету у Ратуші, влаштованого на його честь, маршал мав відвідати виставу в Оперному театрі.

Серед натовпу під Ратушею був і 22-річний член Української військової Організації (УВО), колишній старшина УГА, студент Таємного університету у Львові Степан Ярослав Федак (на псевдо «Смок»).

«...Я зайняв був добру позицію, вийшовши значно швидше. Одначе час минав, люди збиралися, тлумилися і мене все витискали – і в короткому часі відтиснули мене далеко назад. Минали хвилини, напруження зростало не тільки в мене, але і в публіки. Я тримав обидві руки в кишенях, щоби тим прикривати чи дезорієнтувати всяких типів тайної поліції чи взагалі поляків, що приглядалися кожному, хто стояв побіч, наліво й направо від них.

Майже 100 років тому у Стрийському парку проводили ярмарок Східні торги

У такому напруженні хтось вигукнув: “Іде!” А поляк, що стояв поруч мене, схопив мене за руку. Я думав, що це аґент тайної поліції ловить мене якраз за праву руку, що в ній тримав я револьвер. Одначе виказалося, що був це звичайний глядач, який у поденервуванні спіймав мене за руку, але в тому ж таки менті звільнив її і вибачився», - писав у своїх спогадах Федак.

Коли Пілсудський разом із воєводою Грабовським вийшли із приміщення Степан тричі вистрілив у них із револьвера.

У плече та руку було поранено воєводу, Пілсудський сповз на підлогу авто і неушкоджений рушив далі за графіком.

Четвертим пострілом Федак намагався покінчити з собою. Та розлючений натовп почав чинити самосуд, ледве поліція змогла відбити бойовика УВО у людей. Сильно побитий, у напівпритомному стані його доправили у в’язницю.

Суд, який відбувся через рік, присудив Федаку 6 років в'язниці. За амністією він вийшов через два. Емігрував, у 30-их повернувся. Очолював похідні групи ОУН, служив поручником в Дивізії Галичина. Пропав безвісти під час Другої світової.

Фото з Фотографії старого Львова.
Фото з Фотографії старого Львова.
Фото з Фотографії старого Львова.
Фото з Фотографії старого Львова.
1/2

Натомість після атентату польська поліція почала масові арешти української інтелігенції, серед арештованих був і батько бойовика - відомий адвокат теж Степан Федак, голова “Просвіти” Галущинський, ректор Таємного університету Щурат.

Одначе справа Федака набула значного розголосу у міжнародній пресі, що привернуло увагу до гострої політичної ситуації у Галичині, спричинило бурхливу дискусію та консолідацію обох народів навколо своїх політичних центрів і лідерів.

Проект Локальна Історія.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ