Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Канадський кінофестиваль призупинив показ російського пропагандистського фільму

Канадський кінофестиваль призупинив показ російського пропагандистського фільму “Росіяни на війні”. Про це стало відомо з пресрелізу TIFF.
Українсько-канадський протест біля TIFF Lightbox.

Організатори “TIFF” повідомили про призупинення показу документального фільму “Росіяни на війні”, оскільки за їх словами стало відомо про значні загрози для роботи фестивалю та громадської безпеки. 

Водночас в Toronto International Film Festival зазначили, що показ фільму відбудеться, коли це буде безпечно.

Нагадаємо, генеральний консул України Олег Ніколенко заявив, що документальний фільм “Russians at War” є спробою відмити військові злочини, скоєні російськими військовими з початку її вторгнення в Україну в 2022 році.

“Це добре продумана російська пропаганда, і, на жаль, фестиваль не продемонстрував жодної готовності вирішувати наші проблеми”, — повідомив Олег Ніколенко.

“Росіяни у війні” фінансувався некомерційним Канадським медіафондом, який частково підтримувався державними грантами, згідно із заявою TIFF для ЗМІ. Прем'єра фільму в Північній Америці відбулася на фестивалі після показу поза конкурсом на Венеціанському кінофестивалі цього місяця.

Українсько-канадська громада в Торонто активно виступила проти показу фільму й організовувала численні громадські акції протесту.

Інформаційна агенція “Global news” заявила, що представник поліції Торонто повідомив, що рішення призупинити покази було прийнято організаторами TIFF «і не ґрунтувалося на жодних рекомендаціях поліції Торонто», якій невідомо про будь-які активні загрози.

«Ми знали про можливість протестів і планували залучити офіцерів для забезпечення громадської безпеки», — сказав речник.

Українська продюсерка Дар’я Басель у своєму дописі на Facebook поділилася, що цей фільм представляє дуже спотворену картину реальності, поширюючи брехливі розповіді, що російська армія не вчиняє жодних військових злочинів, а навпаки представлена як жертва.

“Протягом усього фільму всі герої висловлюють свою плутанину щодо своїх дій в Україні, заявляючи, що хочуть закінчення війни і що більшість з них воює за гроші. У фінальній частині фільму батальйон переводиться до Бахмуту, а більшість персонажів гине в бою. Тоді ми бачимо, як їхні товариші та родичі сумують на своїх могилах. Всі вони повторюють, що не розуміють, чому відбувається ця війна і кому вона потрібна. Зрештою, режисер робить висновок, що це бідні, звичайні російські люди, якими маніпулюють у війну через більші політичні ігри. Мені здалося цей погляд цікавим, тому що режисер, як путін та його режим, грає з цими людьми цікаву гру. Вони відмовляють їм у простому здатності володіти гідністю, думати і вирішувати самі. Для неї ці люди просто безсилі предмети. Якби ті, хто займається війною, яка триває понад 10 років, не були безсилі, це б означало, що вони, в більшості, дійсно підтримують цю війну, чи не так?”, - написала продюсерка.

Документальний фільм про російських військових в Україні зняла російсько-канадська режисерка та колишня журналістка телеканалу “Russia Today” Анастасія Трофімова, яка сім місяців провела у російських військах біля лінії фронту в Україні. 

Як зазначає британське агентство “Reuters”, Трофімова заперечила, що її документальний фільм є пропагандою. Навпаки, за її словами, це було знято без дозволу російського уряду, що ставить її під загрозу кримінального переслідування в росії.

«Я хочу чітко пояснити, що цей канадсько-французький спільний фільм — це антивоєнний фільм, знятий із великим ризиком для всіх учасників, особливо для мене», — сказала вона в письмовій заяві.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ