Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

КДБ може бути причетне до вбивства Альбера Камю

2011 року італійський автор та біограф Альберта Камю Джованні Кателлі у газеті Corriere della Sera вперше опублікував свою теорію про вбивство нобелівського лауреата радянськими шпигунами.

Кателлі посилається на записи чеського поета та перекладача Яна Забрана, який припускав, що смерть Камю не була випадковістю. Зараз Кателлі розширив свої дослідження у книзі під назвою ʺСмерть Камюʺ, - передає ЛітАкцент з посиланням на The Guardian.

Камю загинув 4 січня 1960 року: його друг, що сидів за кермом авто, втратив контроль над машиною і на повній швидкості врізався у дерево. Кателлі стверджує, що аварію спричинив прихований пристрій, який підірвав колесо автомобіля.

ʺАварія, здавалося, підлаштованою. Експерти були спантеличені тим, що це відбулось на великій ділянці прямої напівпустої дороги, дорога була вільна, жодних причин для аварії не виявилиʺ, — писав Герберт Лоттман у біографії Камю 1978 року.

У книзі ʺСмерть Камюʺ Джованні Кателлі вважає, що шпигуни КДБ вбили Камю за антирадянську риторику. Наказ видав Дмитро Шепілов, міністр внутрішніх справ Радянського Союзу, як помсту за статтю Камю у французькій газеті Franc-Tireur опубліковану в березні 1957 році.

Камю публічно виступав проти дій радянських військ під час угорської революції 1956 року, а також публічно підтримав Бориса Пастернака, якого газети часто називали ʺантирадянськимʺ. Влада Франції не була зацікавлена в розслідувані, оскільки співпрацювала з радянськими службами КДБ. За офіційною версією Камю помер в автокатастрофі.

В межах свого дослідження Кателлі говорив з вдовою Забрана, вивчав діяльність КДБ у Франції й підтвердив припущення Забрана, які він виклав у своїх щоденниках.

Довідка:

Альбер Камю - французький романіст, філософ, публіцист, один з лідерів філософсько-мистецького напрямку екзистенціалізму. Лауреат Нобелівської премії з літератури 1957 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ