Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

​Компанія власника «Київстар» та «Моршинської» страхує авто росгвардійців, — «Схеми»

російська компанія «АльфаСтрахование», співвласником якої є підсанкційний олігарх Михайло Фрідман, надає росгвардії послуги зі страхування службового транспорту її підрозділів.

Про це повідомляє програма журналістських розслідувань на Радіо Свобода – «Схеми». 

«Схеми» з’ясували, що російський бізнес олігарха широко залучений до співпраці як з військовими та силовиками РФ, які беруть участь у війні проти України, так і з великим підсанкційним підприємством, яке забезпечує російських військових формою та харчуванням», – заявляють журналісти.

російська компанія «АльфаСтрахование», співвласником якої через консорціум «Альфа-груп» є підсанкційний олігарх Михайло Фрідман, також надає росгвардії послуги зі страхування службового транспорту її підрозділів. 

росгвардія – один із найбільших замовників послуг компанії «АльфаСтрахование», сплатила фірмі Фрідмана близько 280 мільйонів рублів (130 млн гривень) за останні п'ять років. Співпраця продовжилася і після повномасштабного вторгнення рф в Україну, зазначають «Схеми». 

Як з’ясували журналісти, з-поміж російських силовиків, компанія Фрідмана співпрацює не лише з росгвардією. «АльфаСтрахование» застрахувало транспорт Головного управління МВС росії у місті Санкт-Петербург та Ленінградській області. 

Розслідування «Схем» також виявило, що захист «АльфаСтрахование» поширюється і на службовий транспорт тих військовослужбовців, які відповідають, зокрема, за особисту безпеку президента рф путіна. 

У коментарі «Схемам» Михайло Фрідман повідомив, що з лютого 2022 року вийшов з усіх органів управління усіх російських та іноземних компаній, акціонером яких він є.

У Мін’юсті повідомили, що така співпраця може бути підставою для конфіскації активів Фрідмана в Україні на користь держави.

В Україні Фрідман володіє «Київстаром», «Альфа-банком» (нині це «Сенс-банк»), «Моршинською».

«АльфаСтрахование» – це одна з найбільших приватних російських страхових груп. Компанія входить в фінансово-промисловий консорціум «Альфа-групп».

Власником російського «АльфаСтрахование» через кіпрський офшор є люксембурзька компанія ABH Holdings S.A., акціонером якої є Михайло Фрідман та його бізнес-партнер Андрій Косогов.

Михайло Фрідман став одним із перших російських олігархів, який потрапив у санкційний список ЄС наприкінці лютого 2022-го. В обґрунтуванні сказано: олігарх має міцні зв’язки з адміністрацією путіна, збудував бізнес користуючись з наближеності до влади. Фрідман з цим незгодний та намагається усіляко опротестувати накладення санкцій.

Детальніше — у розслідуванні «Схем».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ