Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Концесійну угоду щодо Старосільського замку таки планують розірвати

Концесійну угоду щодо Старосільського замку планують розірвати. Про це Гал-інфо повідомила директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Олена Василько.
Замок в Старому Селі, фото 2015 року. "Фотографії старого Львова".

“Старосільський замок зараз  в концесії, але ми подаємо документи щодо розірвання цієї угоди, тому що концесіонер своїх зобов'язань не виконав. Він мав би виготовити проєктно-кошторисну документацію, провести реставраційні, консерваційні роботи на об'єкті, але не зробив цього. Відповідно ми плануємо цю угоду розірвати, бо локація дуже цікава для проведення фестивалів, подій просто неба. Враховуючи, що ми мусимо зосередитися на внутрішньому туризмі, тому що ковід не дає можливості багато подорожувати світом, це цікава локація. До того ж там поруч і база відпочинку Бухта Вікінгів і древній Звенигород, куди і так їдуть люди”, - пояснила Олена Василько.

Замок в Старому Селі на Львівщині - є однією з найбільших фортифікаційних споруд України. У жовтні 2010 року було прийнято рішення про передачу Старосільського замку у концесію генеральному директорові ТОВ “Кріс” Михайлові Рибі на 49 років. 

Концесія - це договір про передачу природних багатств, підприємств, інших господарських об'єктів, що належать державі чи територіальній громаді, в тимчасову експлуатацію іншим державам, іноземним фірмам, приватним особам.

Концесіонер обіцяв вивести замок з аварійного стану, після чого планував відкрити пізнавально-мистецький центр із художніми, творчими майстернями та закладами громадського харчування. 

Але вже у 2013 році з'явилася інформація, що держава розірвала угоду про передання у довготермінове управління замком в Старому Селі, оскільки, нічого з обіцяного не було зроблено.

"У понеділок, 10 червня, ми розриваємо угоду про концесію у Старому Селі. Найближчим часом також розірвемо угоду й Тартакові. На жаль, жоден приклад не був вдалий. Майбутні плани щодо замків будемо озвучувати пізніше", - коментував “Збручу” Валерій Потюк, тепер вже колишній начальник управління охорони культурної спадщини Львівської обласної державної адміністрації.

Згодом, у 2018, у коментарі Zaxid.Net колишня т.в.о. директора департаменту архітектури та розвитку містобудування ЛОДА Оксана Ткачук повідомила, що адміністрація неодноразово зверталася до концесіонера, аби він прийшов щодо питання розірвання договору. За інформацією Ткачук, він ні разу не з’явився.

На сьогодні, за словами Олени Василько, замок досі знаходиться в концесії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ