Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Кремль планує звинуватити Україну в загостренні бойових дій, – Снегирьов

Російська Федерація та підконтрольні їй бойовики «ЛНР» готуються до масштабних збройних провокацій на Луганщині. Про це сьогодні, 5 червня, Гал-інфо розповів Співголова ГІ "Права Справа", громадський активіст, воєнний експерт Дмитро Снєгирьов.
Фото Гал-інфо, Марія Шевців

Російська Федерація та підконтрольні їй бойовики «ЛНР» готують нові збройні провокації у Луганській області. Кремль планує звинуватити Україну в загостренні бойових дій, зірвати відкриття нових КПВВ та спробувати схилити Київ до власного плану виконання Мінських угод.

Наразі на тимчасово окупованих територіях Луганської області зафіксована передислокація безпосередньо до лінії розмежування окремих підрозділів 2-го Армійського корпусу РФ. Так, зокрема, на щастинському напрямку біля села Веселогорівка, зафіксоване пересування важкої бронетехніки і окремих підрозділів бойовиків, чисельністю до роти. Також на веселогорівському напрямку зафіксоване накопичення БТР-60, а на стаханівсько-первомайському напрямку – передислокація двох БТР-80. Крім того, бойовики накопичують важку бронетехніку на фабриці «Лутрі» в Луганську, яка використовується як перевалочна база для важкої техніки з тилових районів. Надалі її планується передислокувати безпосередньо до лінії розмежування в район Станиці Луганської та селища Миколаївка.

Водночас, зазначу, що на первомайсько-стаханівському напрямку зафіксована передислокація окремих підрозділів 6-го полку 2-го Армійського корпусу РФ. До тимчасово підконтрольного бойовикам селища Калинове, завезено боєкомплект і також відбувається передислокація важкої ствольної артилерії, що заборонена Мінськими домовленостями.

Крім того, зафіксована активізація роботи на території ОРЛО російських комплексів радіоелектронної боротьби (РЕБ).

Біля села Веселогорівка зафіксована робота РЕБ «Житель». Нагадаю, що свого часу ГІ «Права справа» опублікувала інформацію щодо застосування бойовиками в цьому районі автоматизованої станції перешкод Р-330Ж «Житель». Пізніше СММ ОБСЄ підтвердила цю інформацію. На стаханівському напрямку, імовірно працює комплекс РЕБ «Торн», орієнтовне його місце дислокації – селище Хороше. Свого часу ГІ «Права справа» повідомляла, що біля селища Хороше працює комплекс РЕБ «Торн» Збройних Сил РФ. Фактично, розгортання комплексів РЕБ свідчить про те, що Росія готує збройні провокації у цих двох пілотних районах. РЕБ використовується для прикриття розгортання і можливої активізації наступальних дій. Він має заглушити роботу безпілотників СММ ОБСЄ, які можуть підтвердили факти провокації РФ у цих районах.

Зазначу, що Російська Федерація обрала райони селищ Веселогорівка та Хороше не випадково.

Під час останнього засідання Трьохсторонньої контактної групи у Мінську, російська сторона і представники «ЛНР» наполягали на відкритті КПВВ біля Щастя, в той час, як Україна наполягала на відкритті КПВВ біля селища Золоте. Нинішнє розгортання військ, техніки і РЕБ у цих районах, свідчить про підготовку російсько-терористичними військами провокацій з метою дискредитації ідеї відкриття КПВВ та безстрокового припинення військового протистояння. До того ж, під час візиту глави Офісу президента Андрія Єрмака до Берліна 2 червня, українська сторона ще раз наголосила, що проведення виборів в ОРДЛО та виконання інших пунктів Мінських домовленостей, можливе лише після відновлення Києвом контролю над україно-російським кордоном. Це викликало негативну реакцію Кремля і підштовхнуло до організації нових збройних провокацій.

Ще одним доказом підготовки Росією ескалації бойових дій на Луганщині, є заява постійного представника РФ при ОБСЄ Олександра Лукашевича, який звинуватив Україну в нарощуванні військової присутності біля лінії розмежування, інтенсифікації обстрілів та підготовки до військового наступу.

Лукашевич заявив, що ЗСУ підвозять на Донбас не просто окремі одиниці, а мало не весь спектр озброєнь, необхідний для здійснення та прикриття активних, зокрема наступальних бойових дій. За його словами, за останні півтора тижні СММ начебто зафіксувала українську ствольну артилерію і комплекси РЕБ на станціях Покровськ та Хлібодарівка Донецької області. Ця ескалація військової напруги відбувається на тлі заяви безпосередньо представника країни-окупанта не випадково. Це свідчить про узгодженість дій окупаційних військ та представників російської сторони, які забезпечують інформаційну підтримку можливих провокацій.

Крім того, про підготовку провокацій свідчать також військові навчання, що регулярно проводяться на окупованих територіях Луганщини з початку року.

31 січня поточного року ГІ «Права справа» оприлюднила інформацію про те, що на території самопроголошеної «ЛНР» відбуваються батальйонно-тактичні навчання на базі «лутугинських таборів» та біля селища Бугаївка, а також зафіксована передислокація ствольної артилерії на первомайському напрямку. Ця інформація була опублікована у відкритому доступі. У ній йшлося про активізацію військового протистояння і високий ризик наступу на позиції ЗСУ. Повідомлялося і про «легенду» навчань. На жаль, ця інформація не була врахована Головним управлінням розвідки Міноборони України – бойовики влаштували провокацію біля селища Золоте і наступ на взводний опорний пункт «Баня». Розвідка України «проспала» розгортання батальйонно-тактичних груп терористів безпосередньо в районах пілотного розведення військ, що призвело до втрат серед особового складу і позиції ЗСУ.

Додам, що нинішня ситуація небезпечна ще і тому, що нещодавно на території «ЛНР» також відбулися батальйонно-тактичні навчання на території «лутугинських таборів» – біля селищ Мирне, Круглик і Шимшинівка. За інформацією місцевих джерел, на первомайсько-стаханівському напрямку також була зафіксована передислокація важкої бронетехніки і ствольної артилерії з території РФ.

Проведення цих батальйонно-тактичних навчань було «прикрите» інформаційними вкиданнями лідера «ЛНР» Леоніда Пасічника про те, що підрозділи 2-го Армійського корпусу «ЛНР» переведені у стан підвищеної боєготовності. Під прикриттям інформаційної атаки відбувалися навчання, метою яких було створення штучних провокацій і загострення ситуації біля лінії розмежування. Також зазначу, що станом на ранок 5 червня, на Донбасі було зафіксовано 14 обстрілів бойовиків, в той час, як днем раніше, їх було лише 2. Крім того, цього тижня були зафіксовані обстріли поблизу Богданівки, Золотого і Станиці Луганської, де раніше не відбувалося жодних провокацій з боку ЗС РФ.

Для порівняння – за добу 1 червня, бойовики тричі порушили режим припинення вогню, поранень зазнав один український військовослужбовець.

Нещодавно ОБСЄ зафіксувала колону російських вантажівок військового типу на тимчасово окупованій території Луганської області.

Це наштовхує на думку, що найближчим часом РФ та підконтрольні їй бойовики, готують збройні провокації саме біля пілотних районів розведень військ – Богданівка, Золоте і Станиця Луганська, – аби звинуватити ЗСУ у невідповідності взятих на себе зобов’язань і припинення вогню. Українським військовим слід діяти на випередження.

Фото ілюстративне 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ