Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Криваві трійки НКВД і квоти на розстріл
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Криваві "трійки НКВД" і квоти на розстріл

30 липня 1937 року голова НКВС Микола Єжов підписав наказ №00447 щодо створення "трійок НКВД" для прискореного розгляду справ

Про це йдеться у повідомленні на Facebook-сторінці Меморіал Всеукраїнська правозахисна організація Меморіал імені Василя Стуса.

На підставі цього наказу, починаючи з серпня 1937 р. і до листопада 1938-го, було ув'язнено від 800 000 до 820 000 людей, з них щонайменше 350 000, і до 445 000 були страчені, решта була відправлена до ГУЛАГу.

Таким чином, встановлені спочатку квоти — ув'язнити 233 700 осіб та 59 200 з них розстріляти — були багаторазово перевищені. Операція за цим наказом стала найбільшою масовою операцією Великого терору.

Трійки НКВД були "найулюбленішою інстанцією терору в історії радянських масових репресій, від Громадянської війни до розстрілів в Катині". Наказ затверджував особовий склад 64 трійок на республіканському, крайовому, та обласному рівнях.

Наказ був оприлюднений лише в 1992 році. Знайдені відтоді документи про його підготовку та проведення вказують на те, що Комуністична партія Радянського Союзу та її керівництво брали безпосередню участь в організації переслідувань та масових страт. 

До тих, хто підлягав репресіям, належали:

  • Колишні куркулі, які повернулися після відбування покарання, або втекли з таборів або трудопоселень, або переховуються від розкуркулення і ведуть антирадянську діяльність.
  • Колишні куркулі та соціально небезпечні елементи, які перебували в повстанських, фашистських, терористичних і бандитських формуваннях.
  • Члени антирадянських партій…, реемігранти, які переховуються від репресій, втекли з місць позбавлення волі і продовжують вести активну антирадянську діяльність.
  • Учасники козачо-білогвардійських організацій, а також ті учасники, які утримуються під вартою, слідство в справах яких закінчено, але справи судовими органами не розглянуті.
  • Найактивніші антирадянські елементи із колишніх куркулів, карателів, бандитів, білих, сектантських активістів, церковників і інших, котрі утримуються нині в тюрмах, таборах, трудових поселеннях і колоніях і продовжують вести активну антирадянську підривну роботу.
  • Кримінальні злочинці, а також ті злочинці, які утримуються під вартою, слідство в справах яких закінчено, але справи судовими органами не розглянуті.
  • Кримінально-злочинні елементи, які перебувають в таборах і труд-поселеннях і ведуть в них злочинну діяльність.

​Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо,  на Житомирщині поблизу села Шумськ знайшли масове поховання 170 жертв більшовицького терору, майже 120 з них - діти.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ