Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Культура не на часі, або Чому просто неба опиниться "Львівський фотомузей"

Як повідомив сьогодні засновник "Львівського фотомузею" Роман Метельський, до 1 вересня музей повинен звільнити приміщення надане "Львівською Політехнікою".

Як зазначив засновник "Львівського фотомузею" та відновленого Українського Фотографічного Товариства Роман Метельський, повномасштабне вторгнення, яке здійснила Росія 24 лютого 2022 року, показало нам всім, що під час війни є дві незворотні втрати: люди і наша культурна спадщина. Все решта можна відновити і відбудувати. Людей не повернеш і нашу культурну спадщину теж не повернеш.

Фото Романа Метельского

Він нагадав, що з початком повномасштабного вторгнення Науково-технічна бібліотека НУ "ЛП" гостинно прийняла під свій дах Українське Фотографічне Товариство і Львівський Фотомузей. За цей час спільно було проведено понад сто різноманітних акцій: лекції, виставки, презентації книжок і ще багато різних культурних подій.

"На жаль, так сталося, що Науково-технічна бібліотека більше немає можливості надавати нам прихисток. І з 1 вересня цього року Львівський фотомузей та Українське фотографічне товариство опиняються без даху над головою.

Я звертаюся до всіх небайдужих про допомогу. На сьогодні фонди Львівського фотомузею нараховують кілька десятків тисяч унікальних експонатів. І буде незворотньою втратою, якщо це все опиниться на вулиці без достатнього нагляду і захисту.

Львівському фотомузею потрібно приміщення. Приміщення, де ми зможемо розкласти експозицію, де ми зможемо зберігати наші фонди, де ми зможемо проводити культурні заходи та виставкові проєкти.

А нашим новим партнерам ми обіцяємо взаємну повагу і багато, багато, багато цікавих спільних культурних проєктів", - повідомив сьогодні вранці Роман Метельський.

Нагадаємо, в жовтні 2020 року, виконавчий комітет Львівської міської ради прийняв рішення про створення Львівського фотомузею з наданням йому відповідного приміщення (вул. Стецька, 11).

"В мене є доручення — департаменту економічної політики, управлінню комунальної власності спільно з Галицькою, Франківською і Личаківською РА знайти відповідне приміщення для цього музею. Треба знайти якісну площу, де би ми могли планувати розміщення музею", - Андрій Садовий, мер Львова.

Однак дане рішення так і не було виконане.

Згодом, в липні 2022 року, приміщення для "Львівського фотомузею" надав Національний Університет "Львівська політехніка". Музей розташували в приміщенні Науково-технічної бібліотеки (вулиця Професорська, 1).

"Я маю честь вітати вас на цій знаковій події не тільки для Львова, а й для Львівської політехніки, адже саме тут на початку ХХ століття, у 1920–1921 роках, з’явився предмет «Фотографія», і до 1939 року його викладали Генрик Міколяш та Вітольд Ромер. Після Другої світової війни їхню справу продовжив Юліан Дорош. Я можу із впевненістю сказати, що наша альма-матер, Політехніка, є основою для розвитку сучасного фотографічного мистецтва. Хочу особливо привітати пана Романа, для мене він є прикладом того, як можна впевнено йти до мрії – маленькими кроками, але цілеспрямовано. Бажаю, щоб ваша команда й ваші мрії та проєкти реалізовувалися й надалі", – Олена Харгелія, заступниця директора НТБ.

Роман Метельський - засновник львівського фотомузею.

Зазначимо, "Львівський фотомузей" є неприбутковою приватною ініціативою заснованою Романом Метельським - львовознавцем, засновником сайту "Фотографії старого Львова" та багатьох інших проєктів з галузі історії, фотографії та культури Львова.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ