Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Лідер української еміграції в Румунії – книга за матеріалами КГБ
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Лідер української еміграції в Румунії – книга за матеріалами КГБ

Дипломатична академія України при МЗС України та Наукове товариство історії дипломатії та міжнародних відносин запрошують 09 лютого 2017 року на презентацію видання «Anchetat de SMERȘ: asul SSI și liderul emigrației ucrainene din România în dosarele SBU, 1944-1947» («Під слідством СМЕРШ: Офіцер ССІ і лідер української еміграції в Румунії за матеріалами СБУ (1944-1947)»), що побачила світ у жовтні 2016 року в Румунії (м. Клуж-Напока)

Історико-документальне видання написане на матеріалах архівно-слідчої справи Г. Порохівського, що зберігається у Галузевому державному архіві Служби безпеки України. Видання містить інформацію про Надзвичайну дипломатичну місію УНР в Румунії, структуру, склад і діяльність української політичної і військової еміграції, її громадські організації, діяльність румунської спецслужби.

Гнат Єрмилович Порохівський – учасник Української революції 1917-1921 рр., лідер міжвоєнної української військової еміграції в Румунії, представник Уряду УНР в еміграції в цій балканській країні, полковник, від 1929 р. – громадянин Румунії, служив у Спеціальній службі інформації Румунії. У 1944 р. заарештований співробітниками радянських спецслужб.

Перебував під слідством у Києві та Москві. Засуджений до 25 років таборів. Помер в ув’язненні.

Автори:

Вадим ГУЗУН – румунський дипломат, історик, юрист, фахівець з історії тоталітарних режимів в країнах Центральної і Східної Європи. 

Валерій ВЛАСЕНКО – історик, дослідник української політичної еміграції в країнах Південно-Східної Європи.

Книга написана румунською мовою.

Презентація відбудеться 09 лютого 2017 року в залі Вченої ради Дипломатичної академії України при Міністерства закордонних справ України. Початок о 13.00. Передбачено виступи організаторів презентації, авторів книги, представника Посольства Румунії в Україні.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ