Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Луганська філармонія відзначає 80-річчя у Львівському органному залі

30 вересня та 1 жовтня у Львівському органному залі відбудуться урочисті концерти з нагоди 80-річного ювілею Луганської обласної філармонії. Про це повідомили у пресслужбі ЛМР.
Будинок органної та камерної музики розташований у колишньому костелі святої Марії Магдалини (XVII ст.). Фото Гал-інфо, Олена Ляхович

Луганська філармонія була заснована у воєнні 1940 роки. Майже одразу було створено і симфонічний оркестр, який швидко став провідним колективом області. Цікаво, що Луганський оркестр одним з перших ще в радянські роки активно виконував твори українських композиторів.

З 2002 року оркестр очолив австрійський дириґент і композитор Курт Шмід, завдяки діяльності якого починається новий етап розвитку колективу: гастролі Європою, знакові проєкти в Україні, в тому числі – перший концерт у соляній шахті в Соледарі, місті, яке нині вщент зруйноване російськими військами.

З початку повномасштабного вторгнення оркестр Луганської філармонії був релокований до Львова. Так музиканти вже вдруге з 2014 року були змушені рятуватися від війни та російських загарбників, які спочатку відібрали у них рідний Луганськ, а в 2022 році і Сєвєродонецьк, який дав їм тимчасовий прихисток.

«Для нас війна почалася в 2014 році, вона у нас не припиняється», — каже директор Луганської філармонії Ігор Шаповалов.

На запрошення дирекції Львівського органного залу Івана Остаповича та Тараса Демка оркестр отримав можливість виступати на сцені. У Львівському органному залі оркестр швидко відновив концертну діяльність, за півтора року зіграв феноменальну кількість нових яскравих та історичних програм і щиро полюбився львівській публіці.

«Ми всі щиро віримо, що скоро Україна здобуде перемогу та поверне свої території, а Луганська філармонія нарешті повернеться додому. Тож поспішайте почути наживо легендарний оркестр Луганської філармонії у Львові», – запрошує на концерти співдиректор Органного залу Тарас Демко.

Свій ювілей, котрий символічно припав на День захисників та захисниць України, оркестр відзначатиме програмою з шедеврів європейської класики. Зокрема, звучатиме Концерт для органа з оркестром №1 Александра Гільмана, де солюватиме органістка Світлана Позднишева.

Урочистий настрій передаватиме Коронаційний марш Джакомо Меєрбера та сюїта з опери «Турандот» Феруччо Бузоні. Звичайно ж, не обійдеться без української музики – твори Михайла Вербицького та Левка Колодуба стануть окрасою програми. Диригуватиме Іван Остапович.

Концерти відбудуться 30 вересня о 19:00 та 1 жовтня о 17:00.

Квитки на подію можна придбати за посиланням або у касі Органного залу.

У разі оголошення повітряної тривоги концерт буде перервано, а гостям запропоновано перейти в безпечне місце.

Докладніше про всі події можна дізнатися на сайті Органного залу, а також на сторінках у Facebook та Instagram.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ