Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Львів'ян та гостей міста запрошують відвідати мистецьку виставку “Happy New”

У Львові відкрилась нова мистецька виставка “Happy New” в “Я Галерея BLACK”, що знаходиться на пл. Соборній, 9.

Журналістка Гал-інфо завітала на виставку, де куратор Павло Гудімов розповів про новий мистецький  простір.

На виставці представлені нові оригінальні твори художників. Кожен твір пронумерований та доповнений текстом автора. За словами Павла Гудімова на даній виставці нема загальної теми композицій, скоріше мистецький зріз кожного художника, який об'єднався в одну виставку.

“Ми маємо тут можливість виставляти роботи українських художників, дизайнерів,  які дають можливість людям долучитись до мистецтва. Також тут є книги, тому тут можна не лише побачити картини та скульптури, а  можна просто посидіти почитати”, - розповів Гудімов.

Зазначимо, галерея має дві виставкові зали та починається прямо з входу. Кожна робота пронумерована крейдою на стінах та за допомогою брошури можна знайти потрібну цифру та прочитати, що автор хотів показати цим твором. 

Простір було повністю перероблено, стіни здаються чорними та зношеними. Саме через це твори виглядають такими глибокими та цікавими. За словами куратора - стіни, як метафора руїни, яку можна перемогти.

Назва виставки “Happy New” збиває з пантелику, тому що попри назву виставка не є новорічною, а є підсумками певного фіналу року. 

Однозначно, сучасні художники можуть творити на тему Нового року, Різдва, проте в більшості випадків їх цікавить інше і таких робіт є не так багато. Тому команда Павла Гудімова вибрала роботи з різних куточків України, де проходять певні паралелі з Новорічними святами.

Приміром, при вході в галерею можна побачити портрет з розбитим носом. На полотні зображено Сократа, який відомий своїми філософськими діалогами, як каже сам автор львівський художник Андрій Сагайдаковський: ”За деякі його думки йому спокійно можна розбити носа”. Проте, червоний ніс також є частиною образу Санта-Клауса.

Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
1/1

Навпроти можна побачити роботи миколаївського художника Дмитра Молдавана, який є одним з найвідоміших сучасних художників України, що сміливо працює з кольором та формою. Зараз одна з основних його тем творів - образи тварин та людей під час війни, коли все навкруги руйнується та палає. 

“По спекотній пустелі випалена земля горить під ногами оленя, крізь гаряче повітря треба бігти. Зверніть увагу на оленя, олень біжить гордо”,- коментує автор.

Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
1/1

Також, окрім картин на виставці представлені скульптури. Одна з них повністю вирізьблена з шматка в'язу та символізує процес мислення. Голова скульптури усміхається та  знаходиться в руках. За словами автора в'яз - це дерево, це структура життя, це структура збирання молекул, це чіткий доказ, що ми органічні та й те що навколо нас також. 

Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
1/1

Павло Гудімов зазначає, що всі роботи на виставці є не лише новими та оригінальними, але й мають святковий посил та передають стан в якому перебуває наше суспільство зараз. Непряме сучасне мистецтво - так можна описати виставку. 

За його словами часто обирається тема і вже під неї обирають художників. Тому йому в голову прийшла ідея робити, під час зимових свят величезну виставку саме нових творів. Він планує продовжити цю тенденцію  й наступного року. Хоча все дуже різне, проте гармонійно вписується  в загальну картину. 

Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
1/6

Нагадаємо, виставка знаходиться на першому поверсі за адресою пл. Соборній, 9 з 11:00 по 20:00 та триватиме до 4 лютого 2024 року.

Зазначимо, на наступний тиждень Павло Гудімов відкриває проєкт на Київському залізничному вокзалі, який буде про Різдво і більше, там будуть представлені понад десять музейних робіт з приватних колекцій.

Підготувала Надія Файгель

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ