Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Львів'ян запрошують на унікальний концерт кримськотатарської та єврейської музики

21 листопада у клубі FESTrepublic відбудеться концерт-презентація проекту Jewslim Orchestra, присвяченого музичній дружбі кримськотатарського та єврейського народів.

Jewslim Orchestra у Львові. Фото: Гал-інфо

Про це сьогодні під час прес-конференції повідомив один із учасників об'єднаного оркестру, кларнетист та засновник Pushkin Klezmer Band Мітя Герасимов, передає кореспондентка Гал-інфо.

"Jewslim Orchestra поєднує дві традиційні музичні культури, які існували та досі існують на території України, - кримськотатарську та єврейську (клезмерську). Ми виконуємо музику, яку грають на традиційних кримськотатарських весіллях. Ці мелодії поєднують у собі різні мотиви, деякі з них запозичені у сусідніх народів. Зокрема і в євреїв, які довгі роки жили в Криму пліч-о-пліч з кримськими татарами та ромами. Це незрівнянна музика, яка без сумніву входить до української музичної культури та традиції", - розповів музикант.

Окрім Міті Герасимова, до складу Jewslim Orchestra також увійшов володар премії Grammy, нью-йоркський трубач Френк Лондон, кримськотатарська співачка Аліє Хаджабадінова та акордеоніст-віртуоз з Криму Шевкет Зморка. 

Jewslim Orchestra у Львові. Фото: Гал-інфо

Як розповіла Аліє Хаджабадінова, всі пісні, що прозвучать на концерті, виконуються кримськотатарською мовою. 

"Ми з Мітею вже майже два роки виконуємо ці пісні. Зараз я активно працюю над популяризацією кримськотатарської культури, зокрема і народнjої музики. Я намагаюсь співати так, як мене навчили батьки та старше покоління. Я багато їздила в експедиції по Криму, вивчала народну манеру співу, робила записи і запам'ятовувала на слух. Згодом я це все опрацювала і зараз можу сама творити", - зазначила співачка.

Френк Лондон також додав, що колаборація музикантів тільки розпочалась, однак стрімко розвивається: 

"Ми познайомились зовсім недавно і розпочали з вивчення традиційної музики наших народів. З'ясувалось, що вона ідентична. Сподіваюсь, що чим більше ми дізнаватимемось один про одного, тим стрімкіше розвиватиметься та змінюватиметься музика, яку ми разом будемо грати. Для мене це найбільш захоплива частина нашого проекту - ми самі не знаємо, до чого приведе ця співпраця".

Jewslim Orchestra у Львові. Фото: Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ