Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Львів'яни продовжують роботу з порятунку українських музеїв

Напередодні, зі Львова відправили черговий гуманітарний вантаж для музеїв України, який допоможе захистити експонати.

Центр порятунку культурної спадщини діє з 1 березня, його започаткували як громадську ініціативу Роман Метельський, Наталка Філевич, Ігор Гармаш, Іван Щурко, Андрій Клімашевський та Василь Петрик. З часом ініціативу передали під дах громадської організації “Центр історичної пам’яті”. Центр діє також за підтримки Науково-технічної бібліотека Національного університету "Львівська політехніка".

1/2

“Маємо великий хаб у Варшаві, в музеї “Варшавського повстання”, туди фактично зі всього світу присилають пакувальні речі для українських музеїв і вже звідти централізовано відправляють в Україну. Ми вже чекаємо третій вагон. Також були цільові поставки, зокрема з Національної бібліотеки Гамбурга, Національної бібліотеки Латвії. Завдяки старанням української амбасади в Норвегії ми отримали допомогу з історичного музею в Осло. Постійно приходять різноманітні вантажі.

На початку діяльності ми отримали грант від американського фонду в розмірі 10 тисяч доларів. Частину тих коштів ми передали у Львівську обласну організацію Українського товариства охорони пам'яток історії та культури на закупівлю матеріалів для убезпечення скульптур, пам'ятників та вітражів у Львові”, - розповів в коментарі Гал-інфо Роман Метельський.

Він також розповів, що вдалось залучити багато світових музеїв, в тому числі Metropolitan Museum з США, до підготовки навчальних матеріалів зі збереження та пакування музейних експонатів. 

“Куди вивозити експонати? Питання чи взагалі це потрібно робити. Ніхто не знаю, коли і куди щось прилетить. Якщо до ворогів 100 кілометрів, тоді дійсно краще евакуювати експонати. А якщо це захід України, тоді це краще варіант сховищ. 

Зараз стоїть завдання захистити те що є і зменшити потенційну шкоду. 

Я розумію, що музеї виявилися в принципі не готові до війни. Наша держава не була готова до війни, хоча вона вже тривала 8 років. Але готових сховищ так і немає. Експонати ховають в необлаштованих приміщеннях. Зараз велика потреба є в осушувачах повітря, експонати ховають зазвичай в підвальні приміщення, де багато вологи. Необхідні також генератори електричної енергії, й дуже велика потреба у вогнегасниках”, - зазначає Роман.

1/2

Крім того, є дуже велика проблема, що керівництво музеїв не має чіткого бачення, як діяти в умовах війни, та як забезпечити захист експозиції. Багато музейників очікують розпоряджень міністерства не вживаючи жодних дій самостійно.

“Найцікавіше, коли до нас дзвонить начальник обласного управління культури одного з обласних центрів України, з проханням допомогти пакувальними матеріалами на їх область”, - розповів Роман Метельський.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ