Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Людина, що випередила свій час: до 210-річчя Миколи Пирогова презентували ролик
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Людина, що випередила свій час: до 210-річчя Миколи Пирогова презентували ролик

25 листопада виповнюється 210 років з дня народження Миколи Пирогова – відомого хірурга, гуманіста і просвітника, який багато років жив і працював в Україні. До цієї дати Український інститут національної пам’яті спільно з Bober Film Studio презентують новий просвітницький ролик з циклу «Люди епохи». Про це інформує прес-служба УІНП.

«Про Миколу Пирогова ми переважно знаємо як про видатного хірурга, який першим почав застосовувати загальну анестезію під час операцій у польових умовах. Але це лише частинка з його нововведень, які випередили час і зробили медицину,  особливо – військову, більш гуманною. Саме він першим почав накладати гіпс при переломах, він винайшов штучний суглоб і зміг видовжити пошкоджену ногу, що в ті часи було фантастикою. А ще – він  запровадив інститут медичних сестер для догляду за пораненими. Йому все життя був вдячний за порятунок ноги герой Італії Джузеппе Гарібальді. Він як мислитель справді значно випередив свій час», – говорить режисерка ролика Діана Горда.

Також Микола Пирогов проявив себе на посаді попечителя Київського навчального округу, засудивши тілесні покарання і благословивши відкриття недільних шкіл для дітей ремісників, зокрема й українською мовою. Він також вивчив українську, щоб на рівних спілкуватися з місцевими селянами, яких до кінця життя лікував безкоштовно.

За заслуги Миколи Пирогова перед людством православна церква дозволила бальзамувати його тіло після смерті, і воно досі зберігається в церкві на честь Миколи Чудотворця в селі Вишня на Вінниччині, де був родовий маєток видатного хірурга. На честь Пирогова нині названий Перший добровольчий мобільний шпиталь, який об’єднав медиків з усієї України для допомоги пораненим у сучасній російсько-українській війні.

Український інститут національної пам'яті дякує Національному музею історії медицини та ПДМШ ім. Миколи Пирогова за відеозаписи, надані для створення ролика.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ