Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Маестро Йорґ Біерганце у Львові диригуватиме оркестром філармонії

4 березня до Львова завітає з концертом маестро з Німеччини Йорґ Біерганце. Концерт відбудеться у Львівській обласній філармонії о 19.00. Йорґ Біерганце диригуватиме Академічним симфонічним оркестром Львівської філармонії, повідомили у Львівській філармонії.

Йорґ Біерганце викладає для диригентів у Відні, Бельгії та Мексиці, та займається концертною діяльністю. Є також головою організації і помічником художнього керівника Wiener Meisterkurse, де начаються молоді, талановиті музиканти. Крім того, Йорґ Біерганце досліджує музику забутих композиторів XX століття. Одним із них є Егон Веллес, а також Джозеф Бір (Joseph Beer), який народився у Львові, але згодом виїхав до Франції.

Перша частина концерту розпочнеться  з піднесеної Симфонії № 35 Ре мажор «Haffner» Вольфганга Амедея Моцарта. Другий твір – Адажіо з Симфонії № 10 Густава Малера.

Друга частина концерту розпочнеться Увертюрою «Манфред» Роберта Шумана, після якої буде виконана прем’єра твору невідомого в Україні, але добре знаного на Заході композитора Егона Джозефа Веллеса  – «Заклинання Просперо» (п'ять симфонічних творів за мотивами п’єси Шекспіра «Буря»). Всі виконувані твори є opus magnum (головними) для композиторів. Кожен твір розповідає нам про свій час.

Маестро Йорґ Біерганце вдруге в Україні, вперше він був тут 10 років тому, коли приїжджав до Харкова на конкурс диригентів.

Йорґа Біерганце з великим зацікавленням стежить за подіями в Україні.

«Я знаю, що Україна часто була полем битви людства, під час війни, голокосту, геноциду чи тоталітаризму, і тому вона відображає дуже темні сторони нашої спільної історії. Сам Львів, зокрема, розташований у дуже цікавому місці. У 20-му столітті люди були змушені міняти своє громадянство декілька разів, а за розквіт, красу та ідентичність Львова було сплачено великою кількістю страждань. З цієї точки зору, Львів містить в собі європейську історію, і, відповідно, є дуже європейським. З точки зору музиканта, я вважаю, що музика не може досягти чогось більшого окрім самої музики, яка існує тільки в момент її творення або відтворення. Як говорить філософ Джордж Стейнер, «намалюйте карту кав'ярень і ви матимете один з істотних маркерів Європи». Я хотів би додати, що малюючи карту симфонічних концертних залів, ми отримаємо ще один провідний маркер Європи».

Маестро підсумовує: «Всі чотири композиції, що прозвучать на концерті 4 березня,  безсмертні. «Я знаходжу себе у цих творах, і зараз маю нагоду надихнути ними своїх слухачів. Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії славиться відмінною репутацією та своїми багатими традиціями. Мені цікаво, я щасливий, а також дуже пишаюся тим, що можу стати його невеликою частинкою, і з нетерпінням чекаю нашої спільної роботи».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ