Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Мамай-Гора: Археологи виявили поховання мусульманського обряду та скіфські культові ями
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Мамай-Гора: Археологи виявили поховання мусульманського обряду та скіфські культові ями

З Facebook Мамай-Гора.
З Facebook Мамай-Гора.
З Facebook Мамай-Гора.
З Facebook Мамай-Гора.
З Facebook Мамай-Гора.
З Facebook Мамай-Гора.
1/3
Поблизу Каховського водосховища на Мамай-горі розпочалася археологічна експедиція. У цьому сезоні археологи розпочали дослідження вже трьох поховань доби пізнього середньовіччя, а саме – XV століття.

Про це йдеться у повідомленні на сторінці Мамай-Гора у Facebook.

Археологи досліджують виявлені поховання та припускають, що це були представники першої хвилі мангит (протоногайські племена) приведені Едигеєм на ці землі з міжріччя Волги та Іртишу або Криму.

"Про це свідчить час виникнення могильника, мусульманський обряд поховання та монголоїдні риси, виявлені антропологом.

Скоріш за все, Мамай-Гора у контексті історії Північного Причорномор’я XV ст. виступала як митниця, торжище, або ж перевалочний табір кримських торговців, що прямували у чужі землі.

Цікаво також те, що кістяк дорослої людини перерізав скіфську культову яму (IV ст. до н. е.), які є досить рідкісними та унікальними для нашої території. Схожі комплекси є лиш в незначній кількості на античних некрополях і на пам'ятнику Молога в Подністров'ї", - сказано у повідомленні.

Також археологи вже натрапили на четверте поховання, скоріш за все середньовічного часу, та ще одну скіфську культову яму. Дослідження виявлених об'єктів тривають.

Довідка:

Мамай-гора - археологічна пам'ятка світового значення, що руйнується Каховським водосховищем. Мамай-гора - це один з найбільших в Європі могильників. Розвідані пам’ятки охоплюють вражаючий період - тут представлені пам ’ятки епохи неоліта, бронзи, раннього залізного віку, середньовіччя, іншими словами - тут таїться історія близько 8 тисяч років.

Мамай-гора поступово сповзає у Каховське водосховище. За останні 30 років обвалилося майже 400 метрів берега. Вчені кажуть, що зупинити процес руйнації Мамай-гори неможливо. Тому з 1988 року рятувальні археологічні роботи тут проводить експедиція історичного факультету Запорізького національного університету.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ