Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Мамай-гора: у похованні кочовика-половця знайшли люстерко
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Мамай-гора: у похованні кочовика-половця знайшли люстерко

Археологи під час розкопок на Мамай-горі у Запорізькій області знайшли металеве люстерко золотоординського періоду. Його виявили у похованні кочовика-половця. Про це йдеться у повідомленні на Facebook Мамай-Гора.

"Сьогодні наявністю люстерка нікого не здивуєш, воно є повсякденним аксесуаром будь-якої людини. Але ще декілька століть тому це було зовсім інакше.

В ті давні часи, коли в причорноморських степах панували кочовики, наявність люстерка була показником соціального статусу та заможності. Також відомо, що, крім свого основного призначення, металеві люстерка використовувалися в якості талісманів та відігравали певну роль у магічних обрядах та астрології. А це ще більше підвищувало їхню цінність.

Люстерко у тому вигляді, яким ми його знаємо, з’явилося тільки у XIII ст., коли європейці навчилися виробляти більш-менш крупні витвори із прозорого скла. До того ж часу у побуті використовувалися звичайні металічні люстерка з відполірованих бронзових, срібних, олов’яних пластин – звісно, відображення в таких люстерках було далеким від ідеалу.

В підтвердження використання дзеркал і кочівниками нашого степу є також чисельні знахідки на Мамай-горі.

Наприклад, цього року археологічний сезон став як ніколи щедрим на артефакти, які можуть розширити знання про людей золотоординського періоду. Велика кількість поховань, досліджених тут, належала половцям, або ж кіпчакам, як вони самі себе називали (тур. Kıpçak; кримськотат. Qıpçaq). Після свого приходу до Причорномор’я в середині XI ст., вони стають панами печенізько-хозарського степу, що відтоді називався Дешт-і Кипчак, тобто «Поле Половецьке».

Наразі, маємо дослідженими мінімум 10 жіночих поховань, і, що вражає, 9 з них супроводжувалося наявністю люстерок! 4 з них збереглися цілими, одне було розколотим, 4 дійшли до нас у фрагментованому вигляді.

Ділимося з вами однією з прекрасних знахідок сезону 2020 - вцілілим люстерком! Тримаючи таке дзеркало в руці, вдивляючися у фото, замислюєшся, а ким була та жінка, що востаннє поглянула в нього багато століть тому?", - сказано у повідомленні.

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо, археологи  на Мамай-горі виявили поховання епохи бронзи з цікавими знахідками

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ