Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Мінкульт розповів про проєкти для промоції України у межах Євробачення-2023

Днями стартує міжнародний пісенний конкурс «Євробачення». Україну, окрім гурту TVORCHI, у Ліверпулі також представлятиме низка культурних митців, які продовжують працювати над популяризацією своєї держави.

Мурал з доповненою реальністю та музикою TVORCHI, який відкрили у Ліверпулі

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури і інформаційної політики України. 

«Євробачення від імені Україні у Великій Британії - це важливий майданчик для промоції та акцентуванні уваги на наших наративах та важливості підтримки нашої боротьби. Адже аудиторія конкурсу - це сотні мільйонів людей. Поряд з тими культурними подіями, які відбуватимуться у Ліверпулі в рамках самого пісенного конкурсу, ще є багато паралельних ініціатив», – зазначила Галина Григоренко, заступниця міністра культури  та інформаційної політики України. 

Вона розповіла про нещодавнє засвідчення посестринства бібліотеки Ліверпуля з Одеською обласною бібліотекою імені М. Грушевського.

"Ми використовуємо всі можливості, щоб привертати увагу до культури України, збереження української спадщини, до підтримки митців. Адже вони створювали проєкти, що будуть представлені у Ліверпулі, вже під час повномасштабного вторгнення".

Перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова розповіла, що Велика Британія виділила три мільйони фунтів стерлінгів на проведення українських проєктів в Ліверпулі в межах цьогорічного Євробачення.

«Ми знаємо, що Євробачення здебільшого фокусується на музиці й святі. Але й щодо тих викликів, які є сьогодні. Британською стороною також надано українцям три тисячі квитків в рамках промоційних заходів. Це зроблено для того, щоб українці, які знаходяться у Великій Британії, або у країнах поряд, змогли відвідати Євробачення», – сказала Еміне Джапарова. 

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова розповіла, що у Ліверпулі діятиме український бульвар «Discover Ukraine», де будуть представлені українські мода та кухня. Окрім того, діятимуть шале, де гості Євробачення та міста зможуть придбати все, що представляє Україну.  

У межах Євробачення Український інститут при МЗС також готує 24 українських проєкти, з них 19 – це колаборації з британськими організаціями та митцями. Роль Українського інституту полягала в тому, аби дати правильну оптику організаторам EuroFestival щодо того, які культурні прояви України варто показати під час міжнародного пісенного конкурсу.   

Фото: МКіП

У межах Євробачення у Ліверпулі 11 травня перед показом другого півфіналу пісенного конкурсу переможниця Євробачення-2016 Джамала у супроводі філармонійного оркестру BBC презентує новий альбом «QIRIM», написаний на основі старовинних кримськотатарських народних пісень. 

«Я вірю в український Крим. Також я щиро хотіла розказати й показати через музику історію Криму. Щоб вона просто ожила перед очима. Ви спитаєте мене: Як? Ми не знаємо кримськотатарської мови, і давайте будемо відвертими, тема Криму за 9 років стала нішевою, забутою. Мені було важливо відродити це у вас перед очима», – розповіла Джамала.

Нагадаємо, перший півфінал Євробачення-2023 глядачі зможуть побачити вже 9 травня, другий – 11 травня. Ім'я переможця конкурсу оголосять на грандіозному фіналі, що відбудеться 13 травня. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ