Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: На Донеччині розпочала роботу регіональна комісія з реабілітації
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

На Донеччині розпочала роботу регіональна комісія з реабілітації

30 жовтня в Донецькій обласній державній адміністрації відбулось перше засідання регіональної комісії з реабілітації. Ця комісія створена з метою відновлення історичної справедливості та реабілітації репресованих осіб та осіб, які потерпіли від репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років. Про це йдеться у повідомленні прес-служби УІНП.

Під час засідання члени комісії обрали головою регіональної комісії представника Українського інституту національної пам’яті Павла Островського. Заступником голови регіональної комісії обрали Ігора Корнацького, керівника відділу обліку фондів Бахмутського краєзнавчого музею. Секретарем регіональної комісії обрали кандидата історичних наук Ольгу Довбню з Донецького обласного краєзнавчого музею. 

Під час засідання члени комісії узгодили організаційні питання та вирішили розглянути заяви, які надійшли до першого засідання. Комісія розглянула заяву мешканця Маріуполя, та докумети, отримані з архіву СБУ. Батька заявника, грека, було розстріляно в ході «Грецької операції НКВД» у 1938 році за рішенням «двійки» - генпрокурора СРСР Вишинського та народного комісара внутрішніх справ Єжова. Сину на момент арешту батька був один рік. В 1963 році верховний суд УРСР реабілітував громадянина посмертно через відсутність складу злочину. Комісія підтримала визнання заявника потерпілим від репресій відповідно до Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років».

Також комісія підтримала визнання реабілітованим (посмертно) мешканця Волноваського району Никифора Силку, якого в 1932 році було засуджено на 4 роки позбавлення волі за «несплату податків кулацькими елементами або інші форми опору соціалістичному будівництву» (ст. 58 ч. 2 КК УРСР 1927 р.). Його донька Галина Силка (Савельєва) добивалась реабілітації батька понад 20 років. Раніше різні інстанції в реабілітації відмовляли, оскільки відносили цю статтю до загальнокримінальних злочинів. Крім рішення про реабілітацію Никифора Силки, комісія підтримала визання Галини Силки (Савельєвої) потерпілою від репресій. 

За результатами попереднього розгляду документів комісія склала обгрунтовані пропозиції і направила їх до Національної комісії з реабілітації. Національна комісія на підставі цих документів має ухвалити остаточне рішення щодо реабілітації. 

Крім того, Комісія розглянула заяву мешканки Слов’янська, яку було реабілітовано раніше. Вона звернулась за сприянням у видачі посвідчення реабілітованої особи. Комісія надала відповідь щодо порядку видачі посвідчень і направила цю інформацію і роз’яснення Українського інституту національної пам’яті до Слов’янської міської ради. 

Комісія продовжує прийом і розгляд заяв щодо реабілітації. Електронна пошта комісії для отримання консультацій щодо процесу реабілітації - reabdn@gmail.com. Адреса для надсилання заяв та інших документів до комісії: 84313, м. Краматорськ, вул. Академічна, 84, отримувач - Регіональна комісія з реабілітації. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ