Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: На Донеччині відкрили вуличну виставку про культурну дипломатію Симона Петлюри
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

На Донеччині відкрили вуличну виставку про культурну дипломатію Симона Петлюри

21 вересня в місті Краматорськ Донецької області відкрилася вулична фотовиставка «Культурна дипломатія України: світовий тріумф Щедрика» - про неймовірний резонанс світового турне Української Республіканської Капели, створеної за ініціативи Голови Директорії та Головного отаману військ УНР Симона Петлюри у добу національно-визвольних змагань Української Революції 1917-1921 рр. Про це йдеться у повідомленні Українського інституту національної пам'яті.

Виставку відкрили в рамках святкування 150-річчя міста і проведення всеукраїнського економічного форуму «KramatorskInvest-2018».    

Фотовиставка створена за ініціативою Покровської міської ради, підтримки Українського інституту національної пам`яті,  Українського союзу промисловців і підприємців та Торгово-промислової палати України. У період з вересня по грудень 2018 року вулична фотовиставка демонструється обласними містами України.  Дебютне відкриття виставки відбулося 21 вересня в місті Краматорську Донецької області.

Під час відкриття виступили міський голова Краматорська Андрій Панков, Президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах, Президент ЗАТ “Новокраматорський машинобудівний завод” Георгій Скудар.

За словами міського голови Покровська Руслана Требушкіна, на Донеччині нині відомий композитор Микола Леонтович, ще будучи молодим випускником, у 1904 році, влаштувався на роботу у залізничне робітниче училище вчителем співів і створив робітничий хор залізничників. Хоча про цю подію збереглося дуже багато свідчень і фото, серед місцевого населення допоки це маловідомий історичний факт.    

«Він працював у нас чотири роки, мав багато друзів, був дуже популярним. Ця сторінка історії, на жаль, не дуже відома, але збереглись фото, багато спогадів. В подяку великому композитору в цьому році на День міста ми відкрили пам’ятник Леонтовичу в центральному парку. Щоб популяризувати постать композитора, ми проводимо «Щедрик-фест», його переможці візьмуть участь в ювілейному турне. Це турне розпочнеться саме з Вінниці. Воно проходитиме в країнах Європи та Америки та прославлятиме Україну і творчість нашого великого композитора», – зазначив Руслан Требушкін.

Довідково. Фотовиставка “Культурна дипломатія України: світовий тріумф Щедрика” популяризує історичні гастролі Української Хорової Капели країнами Європи і Америки з 1919 по 1924 роки, під час яких було презентовано світу відому українську колядку “Щедрик” в обробці Миколи Леонтовича, яка нині є найбільш впізнаваною різдвяною піснею у світі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ