Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: На Київщині виявили 11 нових памяток археології
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

На Київщині виявили 11 нових пам’яток археології

Науковці виявили 11 нових пам’яток археології під час обстеження другої ділянки Великої кільцевої автомобільної дороги навколо м. Києва. Серед них - давні поселення і кургани. Про це інформує Науково-дослідний центр "Рятівна археологічна служба".

«При обстеженні другої ділянки ВКАД ми натрапили на 26 пам’яток. Частина з них були відомі раніше. А от про 11 досі не було жодної інформації», - розповів директор Рятівної археологічної служби Олег Осаульчук.

Знайдені фрагменти кераміки та знаряддя праці дали можливість датувати пам’ятки від 10-8 тис до н. е. і до 17 ст. н. е. 

«Ця ділянка вирізняється великою густотою пам’яток. Особливо цікавими для нас є кургани: ми натрапили на три окремі насипи та одну курганну групу. Попередньо датуємо їх добою бронзи, тобто їхній вік - понад 4 тис років», – розповів заступник директора Рятівної археологічної служби Тарас Милян. 

Поблизу міста Глеваха археологи виявили цікаве багатошарове поселення. Тут знайшли матеріали доби бронзи, а це 2 тис. до н. е., та ранніх слов’ян – 8-9 ст. За словами Тараса Миляна, нині об’єкт швидко руйнується, особливо через корчування дерев, і вже незабаром може бути втрачений для науковців. 

«Тому так важливо не зволікати з його дослідженням і добре, що така нагода буде перед будівництвом дороги», - розповів Тарас Милян. 

Нагадаємо, під час обстеження першої ділянки ВКАД неподалік від Києва, у Бучанському районі, археологи зафіксували 15 нових пам’яток археології, зокрема, три стоянки давніх людей, яким понад 10 тис. років. Їх датують часом фінального палеоліту. Це період великих змін на території не лише сучасної України, але й Європи.

Археологічні розвідки під час проектування Великої кільцевої автомобільної дороги навколо м. Києва, що мають на меті виявити об’єкти археології, стартували більше, аніж 10 років тому. Перші дослідження науковці Рятівної археологічної служби здійснили ще у 2007 р.

Масштабні археологічні розкопки, які мають провести перед будівництвом ВКАД, дадуть виняткову можливість вивчити та задокументувати історію Київщини впродовж тисячоліть, та заповнити її білі плями.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ