Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

На Львівщині домашніх насильників здебільшого засуджують до громадських робіт

Згідно Єдиного державного реєстру судових рішень, з початку 2020 року місцеві суди Львівської області винесли понад 60 вироків за вчинення домашнього насильства.

Обвинувачені, які фігурують у цих рішеннях, були визнані винуватими у вчиненні злочину, передбаченого статею 126-1 Кримінального Кодексу України та засуджені переважно до покарання у виді громадських робіт.

Один із останніх таких вироків (від 30.09.2020 року) було винесено Золочівським районним судом Львівської області: стосовно місцевого жителя, раніше не судимого, який, перебуваючи у стані алкогольного сп`яніння, наніс своїй дружині один удар кулаком в голову. Ця подія мала місце 11 серпня – під час словесного конфлікту між подружжям.

Із рішення суду також вбачається, що досудовим розслідуванням дії даного громадянина було кваліфіковано за ч. 1 ст. 126 КК України, як «умисне завдання ударів та вчинення інших насильницьких дій, які завдали фізичного болю і не спричинили тілесних ушкоджень».

Водночас в ході судового розгляду було подано угоду про примирення, укладену між обвинуваченим, який свою вину повністю визнав, та потерпілою.

Суд при ухваленні вироку угоду про примирення затвердив та призначив обвинуваченому покарання у вигляді штрафу в розмірі 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 850 грн.

Водночас загальний аналіз вироків за домашнє насильство, винесених львівськими судами з початку року, свідчить про те, що здебільшого вони стосувалися розгляду справ щодо вчинення психологічного насилля.

Типова фабула цих справ полягала в тому, що обвинувачені, перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, систематично вчиняли прихологічне насильство щодо осіб, з якими перебували у сімейних або близьких відносинах. Попри те, що раніше вже були притягнуті до адміністративної відповідальності за домашнє насильство (здебільшого за ч.1 та ч.2 ст.173-2 КупАП).

Повторні насильницькі дії проявлялися, зокрема, в словесних образах, висловлюваннях на адресу близьких осіб нецензурних слів, в погрозах фізичною розправою, в приниженні та призводили до психологічних страждань останніх, а також погіршували якість життя потерпілих.

Судовий розгляд таких справ здебільшого закінчувався присудженням обвинуваченим покарання у виді громадських робіт – на строк 150-200 год.

Нагадаємо, що 11 січня 2019 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами».

Кримінальний кодекс України було доповнено новими статтями: ст. 91-1 «Обмежувальні заходи, що застосовуються до осіб, які вчинили домашнє насильство»; ст. 126-1 «Домашнє насильство» та ст. 390-1 «Невиконання обмежувальних заходів, обмежувальних приписів або не проходження програми для кривдників».

Згідно ст.126-1 КК України, домашнє насильство, тобто умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи, - карається громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ