Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

На Львівщині зросла кількість летальних випадків від отруєння чадним газом

Лише від початку року на Львівщині від отруєння чадним газом вже загинули 11 людей. У 2017 році - 15 випадків із летальним наслідком. Про це Гал-інфо повідомили в прес-службі ПАТ "Львівгаз".

Причинами нещасних випадків під час використання газу в побуті стає недбальство та порушення правил користування газовими приладами.

У 80% випадках основна причина трагедій неправильне користування пічним опаленням, 10% - встановлення газових колонок у приміщенні ванної кімнати та ще 10% летальних випадків відбуваються через використання газових плит для обігріву приміщень.

«Такі дії споживачів є грубим порушенням правил безпеки під час користування газовими приладами. На жаль, нехтуючи ними, люди самі ж наражаються на небезпеку. Найчастіше вмикають пічне опалення та лягають спати. Як результат – перекал пічки та утворення чадного газу у приміщенні, а людина так і не просинається. А також використання газових плит для опалення приміщень, що категорично заборонено», - зазначає директор технічний ПАТ «Львівгаз» Павло Сербан.

Чадний газ, котрий утворюється при горінні природнього газу та іншого палива особливо небезпечний. Адже він не має ані кольору, ані запаху. Потрапляючи у кров, чадний газ сполучається з гемоглобіном та робить його нездатним розносити кисень організмом. Через це людина гине від задухи.

Зазначаємо, відповідно до «Правил безпеки систем газопостачання України», технічний стан, безпечну експлуатацію та технічне обслуговування димових і вентиляційних каналів житлових і громадських будинків забезпечує власник (балансоутримувач та/або орендар (наймач)).

ПАТ «Львівгаз» нагадує декілька простих правил:

  • при користуванні газовими приладами забезпечте доступ повітря в приміщення;
  • щоб уникнути обмерзання оголовків димоходів та скупчення чадного газу в приміщенні, мешканцям домоволодінь необхідно здійснювати огляд димових каналів не рідше одного разу на місяць у зимовий період та різкому зниженні температури повітря;
  • технічний стан димоходів опалювальних печей, ємкісних газових водонагрівачів і опалювальних котлів, які працюють сезонно, потрібно перевіряти не рідше ніж один раз на рік (перед початком опалювального сезону), які працюють цілий рік, - два рази на рік (навесні і восени); димоходи опалювально-варильних печей не рідше ніж два рази на рік: перед початком і після закінчення опалювального сезону;
  • звертайтесь в спеціалізовану організацію, котра має дозвіл для ремонту димових та вентиляційних каналів вашого домоволодіння.
  • за допомогою легкої смужки паперу до та під час користування газовими приладами перевіряйте тягу в димових та вентиляційних каналах. Для цього потрібно прикласти смужку паперу до отвору димоходу. Якщо смужка залишиться нерухомою – тяга в димоході відсутня - газовими приладами користуватись категорично заборонено.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ