Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: На Мамай-горі виявили унікальне парне поховання скіфів
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

На Мамай-горі виявили унікальне парне поховання скіфів

1/3
Поблизу Каховського водосховища на Мамай-горі, на глибині 2 метрів, виявили унікальне парне поховання скіфів. Останки чоловіка та жінки були покладені одне на одне, в головах також виявили скелет коня.

Про це йдеться у повідомленні на сторінці Мамай-Гора у Фейсбуці.

Під час огляду траншеї, пробитої бульдозером вздовж лісосмуги, було помічено сліди викиду (тобто нерівномірність грунту, що викидався під час копання ями). Археологами вручну було прокладено прирізку розмірами в 2х2 м, в якій уже виявили пляму, що свідчила про наявність поховального комплексу.

При зачистці, на глибині 2 м від сучасної поверхні, було знайдене парне поховання.Парні поховання не рідкість для скіфів, вони також зустрічалися й на Мамай-горі. Однак це – насправді унікальне, оскільки тіла, які попередньо ідентифіковані, як чоловік та дружина були покладені одне на одне.

На сходах до поховальної ями знайдено залишки кісток тварин, в голові у померлих виявлено скелет коня. Це свідчить про те, що рідні не тільки провели традиційну для скіфів тризну, але й зробили жертвоприношення, щоб допомогти померлим успішно розпочати їх новий, позаземний шлях.

При огляді, спершу біля лівої руки нижнього скелета було виявлено 13 накінечників стріл, пізніше знайшли ще 9 в районі живота, а також поблизу правого вуха було знайдено ніж із кістяною ручкою.

Довідка:

Мамай-гора - археологічна пам'ятка світового значення, що руйнується Каховським водосховищем. Мамай-гора - це один з найбільших в Європі могильників. Розвідані пам’ятки охоплюють вражаючий період - тут представлені пам ’ятки епохи неоліта, бронзи, раннього залізного віку, середньовіччя, іншими словами - тут таїться історія близько 8 тисяч років.
Мамай-гора поступово сповзає у Каховське водосховище. За останні 30 років обвалилося майже 400 метрів берега. Вчені кажуть, що зупинити процес руйнації Мамай-гори неможливо. Тому з 1988 року рятувальні археологічні роботи тут проводить експедиція історичного факультету Запорізького національного університету.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ