Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

На Одещині псевдополіцейські тероризували місцевих жителів

Організоване злочинне угрупування, підконтрольне чеченському «злодію в законі», тривалий час вчиняли систематичні пограбування і розбійні напади. Злочинців, замаскованих під працівників поліцейського спецвідділу, затримали спецпризначенці внутрішньої безпеки Національної поліції України, повідомив Департамент внутрішньої безпеки Національної поліції України.

Чутки про те, що група чоловіків, видаючи себе за правоохоронців, здійснюють злочини майнового характеру, давно ширились Одещиною. Зловмисники роз’їжджали на іномарці з придністровськими державними номерами і, зазвичай, зі зброєю нападали на оселі людей. Зловмисники забирали цінні речі і кошти. У своїх пошуках «наживи» вони не гребували тортурами і фізичними розправами.

Як з’ясували оперативники, банда з шести раніше судимих осіб діяла під контролем чеченського «злодія в законі» Омара Уфімського. Жертви нападників були настільки залякані, що в більшості випадків боялися звертатися до поліції. Крім того, одесити підозрювали, що злочинці можуть мати покровителів у правоохоронних органах.

У жовтні 2016 року до Управління внутрішньої безпеки поліції в Одеській області надійшла оперативна інформація про те, що злочинне угрупування планує напад на садибу одного з мешканців Березівського району. Тож співробітники підрозділу розробили план дій по затриманню банди, отримавши дозвіл від процесуального керівництва. Зі столиці на допомогу колегам прибули працівники Департаменту внутрішньої безпеки  Національної поліції.

Правоохоронці майже добу чекали нападників у засідці поблизу будинку потенційної жертви. За спеціально підготовленим планом бійці спецвідділу ДВБ та КОРДу зайняли свої позиції та вжили заходів, щоб повністю убезпечити родину власника дому. Близько півночі до двору під’їхала група з п’яти чоловіків на автомобілі. Всі нападники були в масках і камуфляжній формі. Зловмисники були озброєні холодною та вогнепальною зброєю і увірвалися до помешкання чоловіка.

У цей момент до будинку увійшла поліцейська штурмова група. Деякі члени злочинної банди, намагаючись втекти, почали чинити опір правоохоронцям. Один зі зловмисників кинувся з ножем на оперативника, тож поліцейським довелося застосувати табельну зброю. Працівники ДВБ надали йому медичну допомогу на місці і доправили до лікарні. Ще одному чоловікові вдалося втекти, зараз тривають заходи з його затримання.

У результаті спецоперації було затримано чотирьох мешканців Одеської та Донецької областей віком від 25 до 46 років. Вони раніше були неодноразово судимі за вчинення майнових злочинів, а також за збут наркотичних речовин. У нападників вилучено ніж, револьвер та бойову гранату.

Відносно затриманих розпочато кримінальне провадження за ч.4 ст. 187 (Розбій) Кримінального кодексу України. Усі вони перебувають під вартою в ІТТ. Санкція зазначеної статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна. Триває слідство.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ