Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Львова: На Північній обїзній Львова знайдено меч, якому понад півтори тисячі років
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

На Північній об’їзній Львова знайдено меч, якому понад півтори тисячі років

Меч, який пролежав в землі понад півтори тисячі років, знайдено працівниками Рятівної археологічної служби біля села Малі Підліски. Про це повідомили 27 квітня у пресцентрі Служби автомобільних доріг у Львівській області

Виявити знахідку вдалось під час розвідок на місці проектованого будівництва Північної об’їзної Львова. Це перший етап археологічних досліджень, а після старту повномасштабних робіт археологи очікують на ще більш сенсаційні знахідки.

ʺМи багато розповідаємо про те, що Велике будівництво дає значний імпульс для поліпшення макроекономічної ситуації в країні, а також забезпечує базову потребу українців у якісній сучасній інфраструктурі. Однак є й інша, менш помітна сторона – це доступ до історичної спадщини. Будівництво доріг створює як фінансові, так і просторові умови для масштабних археологічних досліджень. Так, будівництво дороги Н-31 Дніпро – Решетилівка дозволило знайти давнє поселення, яке сягає часів ХХ-ХVII ст. до н.е. і охоплює різні хронологічні культури. Зокрема, знайдено матеріальні зразки ямної культури, скіфського часу, салтівської культури та половців. На Львівщині – це знахідки пшеворської культури. Такими кроками Велике будівництво творить ще один майданчик для об'єднання країниʺ - коментує Олександра Азархіна, директорка Команди підтримки реформи при Укравтодорі.

Меч-гладіус став першим із експонатів промоційної кампанії про загадкові знахідки доріг, які відкриває Україні Програма Президента Велике будівництво.

Промопроект започатковано командою Науково-дослідний центр ʺРятівна археологічна службаʺ спільно із Службою автомобільних доріг у Львівській області та за підтримки Львівська обласна державна адміністрація.

ʺМи дуже тісно співпрацюємо з ʺРятівною археологічною службоюʺ Інституту археології НАН України і будівництву будь-якої нової дороги передує робота археологів. Однак під час старту будівництва Північної об’їзної Львова відбудуться одні з перших в Україні досліджень, які відповідатимуть усім європейським нормам. А площа, яку дослідять фахівці, становитиме майже 100 тис. м2 – це як 14 футбольних полів. Без сумніву, нас очікують вражаючі знахідки, адже археологи мають дослідити 21 давнє поселення, які датовані від VI тисячоліття до н.е. і до XIII століттяʺ - говорить Олег Береза, керівник Служби автомобільних доріг у Львівській області.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, "чорні археологи" розкопали могилу скіфської цариці і викрали скіфське золото.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ