Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

У Львові відкрили банерну виставку "Крим. Народ. Історія. Сьогодення"

Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
1/5
Вчора, 18 травня, у День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу, на площі Музейній у Львові відкрили банерну виставку "Крим. Народ. Історія. Сьогодення". Про це повідомили 19 травня Гал-інфо у пресслужбі ЛОДА.

Виставка включає 11 банерів, кожен з яких присвячений окремій темі: етногенез кримських татар, мова, роль ісламу, культура, народні вірування та ін. Виставку презентує Музей історії релігії. Вона буде представлена у Музеї до 15 червня.

Метою виставки є показати історичний процес формування на півострові нового етносу кримських татар, привернути увагу до їхньої історії та культури.

Виставка відображає відродження народних традицій: у вишивці, ювелірному мистецтві, кераміці, ілюструє фрагменти з життя політичних і культурних діячів XIX–XX століть. Про всесвітньо відомих представників кримськотатарського народу сучасності розповідає заключний банер.

Відвідувачам покажуть світлини Ханського палацу у Бахчисараї – єдиного у світі зразка кримськотатарської палацової архітектури. Інтер’єри мечеті, соколиної вежі, головної брами, мавзолею, суду, будівлі офіційного призначення відображені на зворотній стороні банерів. Усі світлини – з приватної колекції професійних фотографів, кримчан Вікторії Темної й Ігоря Сальнікова, які живуть у Львові з 2014 року. 

Довідково:

18 травня 1944 р. близько 200 000 кримських татар, за розпорядженням тодішньої влади СРСР, примусово вивезли з Криму у віддалені райони Радянського Союзу (Узбекистан, Таджикистан та ін. території). Це відбулося під час Другої світової війни. В Україні День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу відзначають з 2015 р.

Нагадаємо також, заступник голови Львівської ОДА Іван Собко взяв участь у заходах з вшанування кримських татар, постраждалих під час депортації 1944 р., організованих громадською організацією "Кримські татари Львівщини" у Музеї "Територія терору".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ