Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: На Рівненщині відділ УПА відбив чотири атаки нацистів і відвоював місто
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

На Рівненщині відділ УПА відбив чотири атаки нацистів і відвоював місто

28 березня 1943 року відділ УПА у селищі Людвипіль (нині – смт Соснове Березнівського району Рівненської області) відбив чотири атаки нацистів, чисельність яких значно переважала. Повстанцям вдалося відвоювати місто від нацистів.

«28 березня ц. р. німці, в силі 1500 людей, наїжджаючи з Рівного, Костополя, Межиріча і Березного, напали на відділ УПА, що квартирував у м. Людвиполі. Розгорівся важкий бій. Німці засипували обложених гарматними стрільнами та гранатами з гранатометів. Відділ бравурно відбив аж чотири наступи ворога, завдаючи йому важкі втрати. Сюди спровадили німці свої добірні частини СС, які одначе не могли зломати завзяття повстанців, хоч були в значній перевазі», – таке повідомлення було опубліковане у місячнику політичного підділу УПА «До зброї» у липні 1943 року.

Цей відділ УПА очолював курінний Шавула – Рудик Адам Микитович, 1909 року народження, уродженець селища Людвипіль. У бою приймала участь і сотня Скирди (сотенний – Довгалець Андрій Маркович, уродженець села Пустомити Гощанського району Рівненської області).

У бою серед повстанців відзначився Гунько Стах Степанович, 1923 року народження, уродженець села Бронне Березнівського району, який знищив ворожі позиції мінометчиків. У повстанців загинуло 17 чоловік, 9 пропало безвісти, 20 було поранених.

Німці втратили біля 70 убитих солдат та 5 спалених машин. Скільки нацистів було поранено – невідомо, бо, відступаючи до Костополя (Рівненська область), ворог забрав всіх поранених із собою.

УІНП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ