Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині освятили пам'ятник на братській могилі вояків УПА

Урочисте посвячення пам'ятника на братській могилі вояків Української Повстанської Армії відбулося 29 вересня у селі Бертишів, Бібрської громади. Про це повідомляє ЛОР.
Фото: ЛОР

У могилі поховані стрільці Сотні «Берези»: чотові Василь Комаринський, Михайло Крайківський на псевдо «Крук», Михайло Чмир і стрілець Теодор Черкас, які загинули 9 вересня 1944 року у сутичці з військами НКВС в урочищі Піддрібниця у лісі біля с. Баківці. Хрест встановлено у 80-ту річницю бою в якому вони загинули.

Проєкт громадської ініціативи «Незнаному воякови» реалізовано за підтримки Бібрської міської ради, жертводавців і волонтерів. Активісти ініціативи від 2015 року займаються пошуком, дослідженням і впорядкуванням історичних українських військових поховань, реалізовують проєкти гідного вшанування полеглих борців за волю України.

«Встановлено. Завершено. Освячено. Тепер найважче – свідомо і системно дбати, доглядати, шанувати й, найважливіше, пам'ятати!

Дякую друзям, жертводавцям і волонтерам. Внесок кожного надзвичайно цінний і важливий для реалізації задуму – пазлика нашої національної пам'яті й гідності.

Продовжую шукати, досліджувати, проєктувати. Запрошую ставати волонтерами, дослідниками, партнерами й жертводавцями проєкту «Незнаному воякови»!

Будете у тих краях, провідайте стрільців УПА сотні «Берези» у Бертишеві, промовте тиху молитву, запаліть свічку», – зазначив учасник ініціативи, голова постійної комісії з питань історико-культурної спадщини та туризму Львівської обласної ради Іван Щурко.

Сотня «Берези» (командир Антін Поручинський 1917 р. н. родом з села Репехів) була організована в серпні 1944 року в лісі на околиці Репехова і нараховувала близько 140 вояків. Чоти очолювали Михайло Крайківський, Василь Комаринський із Бертишева, Дмитро Палажій з Кнісела.

7-8 вересня під Новими Стрілищами, біля Баківців, розпочалася облава на новостворену сотню «Берези». 8 вересня сотня отримала наказ покинути ліс «Бунчі» і перейти у Любешківські ліси, щоби поповнити запаси зброї, що знаходилась на базових криївках, а також об’єднатись і координувати дії з сотнями «Крилатих» та «Левів».

9 вересня в урочищі Піддрібниця біля с. Баківці відбувся кривавий бій, в якому полягло понад сто повстанців. Поранених чотових Михайла Чмира, Василя Черкаса, а також Михайла Крайківського, Василя Комаринського та інших енкаведисти закатували.

У могилі також поховані стрільці УПА Петро Німа і Степан Лаба, які загинули у лютому 1944 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ