Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
НовиниНа Волині відкрили музей унікального човна епохи Київської Русі
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

На Волині відкрили музей унікального човна епохи Київської Русі

Головний і єдиний експонат експозиції - давній човен-довбанка, якого знайшли на березі Стиру між селами Копилля і Старосілля. Про це повідомляє пресслужба Волинської обласної ради

Участь у відкритті музею взяли голова Волиньради Григорій Недопад, його заступник Григорій Пустовіт, депутат облради Орест Маховський та народна депутатка Ірина Констанкевич.

Як зазначив директор Маневицького краєзнавчого музею Петро Хомич, вік знахідки – ХІ – ХІV ст., а отже човен може належати до часів Київської Русі.

"Мені приємно, що в такий складний для вітчизняної музейної галузі період, вдалося провести реконструкцію Маневицького краєзнавчого музею, створивши нову експозицію в спеціальному новозбудованому павільйоні. Це допоможе зберегти пам’ятку і якнайкраще презентувати найбільший та найдавніший в Україні артефакт підводної археології – середньовічного човна-довбанки», - наголосив краєзнавець.

Він зазначає, що самій деревині може бути і тисяча років, бо до такого розміру дерево росте не одне століття. Особливим є те, що за технологіями того часу, деревину мали багато років морити у воді, аби човен був міцніший. У Давній Греції подібні судна називали моноксилами, що в перекладі з грецької - єдиний шматок деревини.  

"Ця знахідка відразу увійшла до топ-переліку місць і подій Волині та України, стала сенсаційною знахідкою східної Польщі, Західної України та Білорусії. Тому її збереження і охорона - пріоритет для нас усіх", - переконаний Григорій Недопад.

Окрім іншого, вважає голова обласної ради, ця унікальна знахідка свідчить про те, що е на Волині було розвинене суднобудівництво, а на річці Стир - судноплавство.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ