Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

На волинських іконах під новими шарами знаходять древні зображення

Старовинну ікону віднайшли за допомогою рентгенівського знімка
фото з сайту Суспільне

Фото: Depositphotos

Під час досліджень іконостасу у храмі села Заболотці на Волині під іконою Пресвятої Бородиці виявили старіший образ, прихований під зовнішнім зображенням.

Про це розповів провідний науковий співробітник Нововолинського історичного музею Юрій Велінець, інформує Суспільне.

Старовинну ікону віднайшли за допомогою рентгенівського знімка. Під полотном ікони, яка датується 1971 роком віднайшли значно старіший образ Богородиці, який погано зберігся.

Зі слів історика, старіший лик не відтворюватимуть, а лише зафіксують для історії, а ось образ, який зберігся вирішили реанімувати, так, які він більш майстерно виконаний.

По закінченню робіт, образ повернуть у храм.

Це вже не перша ікона, яку передають із Хресто-Воздвиженського храму села Заболотці для реставрації. У червні 2023 року під полотном 1971 року віднайшли ікону Божої Матері XVІІІ століття. Зараз ікона на реставрації. У липні Хресто-Воздвиженському храмі села Заболотці під полотном ікони, виявили ікону Спасителя XVIII століття.

У Нововолинський історичний музей передано також ікону Таємної Вечері – елемент барокового іконостасу з Низкиничів. На реставрації зараз також ікона Моління про Чашу, верхній шар якої датований серединою ХХ століття. Під ним образ Христа, написаний на початку минулого століття. Зі слів науковця Юрія Велінця, найстаріший шар ХVIII століття виявили завдяки рентгену. Це сюжет Воскресіння Христового.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ