Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

На виставці у Львові показали мистецтво в окупації

На цій вистаці лише одна оригінальна робота, решта – копії
Фото з сайту Правда. Життя

У Львівському муніципальному мистецькому центрі відкрили виставку «Херсон. Мистецтво в окупації».

Про це пише Правда. Життя.

На цій вистаці лише одна оригінальна робота, решта – копії. Оригінали, як і їх автори, розпорошені по світу. Проте це не зменшує ані силу висловлювання виставки "Херсон. Мистецтво в окупації", що відкрилась у Львівському муніципальному мистецькому центрі. Ані важливості історії підпільної мистецької резиденції, яка діяла в Херсоні під час окупації.

Ця історія почалась через два тижні після захоплення росіянами Херсона, коли містяни встигли трохи оговтатися від шоку, розповідає арткритикиня та кураторка місцевої Громадської організації Urban Re-Public Юлія Манукян. Десь всередині березня вона вирішила організувати резиденцію для митців.

Усе – щоби фіксувати події, які відбувалися за вікном, рефлексувати через мистецтво, підбадьорювати один одного, спілкуватися. А ще – щоби не зійти з розуму.

Вона кинула клич художникам, з якими часто працювала. Спочатку до "резиденції в окупації" приєднались шестеро митців. Згодом доєднувалися ще люди.

Вони збиралися непостійно в одній із майстерень – коли виникала можливість та коли щось ставало тригером, аби творити. Тим часом колаборанти охоче здавали росіянам усіх нелояльних до "нової влади" жителів. Тож треба було бути максимально непублічними.

Зрештою, за два місяці Юлії вдалося виїхати з окупації. Згодом команда Urban Re-Public придумала проєкт "Анімація артопору в окупації" – роботи, створені в окупації відцифрували та анімували.

Потім відцифровані копії роздрукували і зараз вони виставляються у Львівському муніципальному мистецькому центрі до 30 січня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ