Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

15 пам’яток перебуває під загрозою розграбування на Запоріжжі

Після підриву росіянами Каховської гідроелектростанції під загрозою розграбування у Запорізькій області перебувають 15 загальнонаціональних цивілізаційних пам'яток, що розташовані на березі Дніпра та Каховки.

Про це повідомив під час брифінгу директор Департаменту культури та інформаційної політики Запорізької ОВА Влад Мороко, - передає Громадське.

Влада області шукає шляхи протидії «чорним археологам», що хлинули на території стародавніх пам'яток культурної спадщини різних епох, які оголилися з-під води після обміління Каховського водосховища та Дніпра.

Під загрозою перебуває 15 пам'яток. Це зокрема південна частина острова Хортиця, де обміліло дно у заповідній території стародавнього поселення Протолче, а також стародавні стоянки періоду неоліту та інших епох, що розташовані на територіях від Запоріжжя до села Біленьке.

«Усі ці об'єкти, а також нові недосліджені опинилися на поверхні. Коли вони опинилися в доступі, з'явилися «чорні копачі». Після перших фотографій, які показали, що там є артефакти від пістолів доби козацтва до імперської доби, вони кинулися добувати. Для них території Каховського водосховища та Дніпра наразі стали своєрідним клондайком», — розповів Мороко.

За його словами, кількох «чорних археологів» вже передали поліції для притягнення до відповідальності.

Уперше про проблему копачів-грабіжників Мінкульт заявив 13 червня. Падіння рівня води після підриву ГЕС, розмивання берегів і затоплення територій нижче за течією Дніпра спричинило критичну ситуацію з охороною археологічної спадщини в регіоні.

Мінкульт звернувся до керівників ОВА постраждалих областей, а також до МВС та правоохоронних органів задля ефективної протидії пограбуванню археологічних об‘єктів. Крім того, науковці-археологи, музейники, пам‘ятко- та правоохоронці об‘єднають зусилля для моніторингу, фіксації пошкоджень та інших невідкладних робіт.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ