Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Нардепи запропонували альтернативи 8 березню та 1, 9 травню: проєкт

На розгляд Верховної Ради подали законопроєкт, що пропонує скасувати 8 березня, 1 травня та 9 травня, а замість них започаткувати три нові свята.

У проєкті закону №9009 пропонується скасувати зокрема такі державні вихідні: 8 березня – так званий Міжнародний жіночий день, 1 травня – так званий День праці, 9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги).

Відтак з метою "усунення спадщини колоніального минулого" пропонується внести зміни до Кодексу законів про працю України й встановити українські свята, а саме 25 лютого – День української жінки (День українки) – День народження Лесі Українки; 9 березня - Шевченків день – День народження Тараса Шевченка; друга неділя травня - День матері.

Автори зазначають, що 8 березня – так званий “Міжнародний жіночий день”, був встановлений окупаційним московським режимом з метою популяризації власного погляду на роль і місце жінок. Натомість в березні необхідно відзначити пам’ять Великого Кобзаря Тараса Шевченка в день його народження, 9 березня.

"Для уникнення економічних втрат через ще один вихідний слід усунути інші комуністичні рудименти – насамперед 1 травня (так званий “День праці”), який використовувався для пропаганди в Совєцькому Союзі та Третьому Рейху (де теж був офіційним святом)... Натомість на офіційному рівні слід визнати “День матері”, який вже більш як сто років традиційно святкується українцями", - йдеться в пояснювальній записці.

Парламентарі наголошують, що закінчення Другої світової війни на європейському фронті у світі відзначається 8 травня, і що це траурний день пам’яті десятків мільйонів загиблих.Вони пропонують в Україні скасувати вихідний 9 травня, а натомість залишити лише "День пам'яті та примирення" 8 травня, без вихідного дня.

Згадані святкові дати, які пропонується увести в календар, за словами авторів проєкту, вже апробовані суспільством, і десятиліттями відзначаються українськими спільнотами на батьківщині та за кордоном. 

Також святковими й неробочими хочуть залишити:

1 січня – Новий рік,
7 січня і 25 грудня – Різдво Христове,
28 червня – День Конституції України,
28 липня – День Української Державності,
24 серпня – День незалежності України,
14 жовтня – День захисника України

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ