Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Львова: Національний музей у Львові відзначає 155-річчя від дня народження свого засновника
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Національний музей у Львові відзначає 155-річчя від дня народження свого засновника

29 липня 2020 року Національний музей у Львові відзначає 155-річчя від дня народження свого засновника і найбільшого доброчинця – митрополита Галицького УГКЦ Андрея (графа) Шептицького. Про це Музей повідомив на своїй сторінці у Facebook.

Ця річниця є нагодою для нас, музейників, вшанувати пам’ять Кир Андрея як видатного мецената української культури й мистецтва та його внесок у розвій духовності народу, а також важливу націєтворчу роль його численних починань та ініціатив.

Реформатор Церкви, богослов, політик з неабияким підприємницьким хистом і громадський діяч, Митрополит став символом національно-культурного відродження української спільноти, а Музей, який Владика створив (заснований 1905 року – як Церковний, а 1911 року перейменований у Національний музей), став одним із найвизначніших мистецьких просторів України.

Музей урочисто відчинив свої двері для відвідувачів 13 грудня 1913 року. Митрополит наголошував на важливості порятунку і збереження духовних надбань української спільноти, а цілі й завдання новоствореного музею означив таким чином: «стояти на сторожі національної традиції і старанно зберігати все, що в національному житті заслуговує на увагу – своїм характером, типом, мистецьким стилем, або прямо висловом, чи проявом національної думки, або національного життя».

Від часу свого заснування Національний музей став осередком акумулювання, вивчення та широкої промоції культурних здобутків української спільноти на теренах Галичини. Авторитет, моральний вплив та безустанна опіка Митрополита були гарантом і запорукою стабільного розвитку й утвердження позицій музею. На цілі зростання і розвитку музею Владика особисто передав понад 10000 предметів непересічної історико-мистецької вартості, вклав понад 110 тисяч доларів США й до останніх днів свого життя опікувався музеєм та його справами. Відомий галицький політик, державний діяч, дипломат д-р Лонгин Цегельський окреслив значення Музею для нашої історії і культури: «Якби митрополит Галицький Андрей Шептицький нічого іншого не доконав, то вже оцей музей ставить його в лави найкращих синів України».

Тривале архієрейське служіння Владики Андрея припало на час глобальних зрушень та стрімких суспільно-політичних змін. Митрополит А. Шептицький поєднував у собі видатний талант архіпастиря, культурно-громадського та політичного діяча, інтелектуала-візіонера, підприємця й банкіра та справив визначальний вплив на хід духовного й суспільного життя Галичини у першій половині ХХ століття.

За традицією, Музей приурочує до ювілейних дат, пов’язаних із постаттю свого Фундатора, тематичні виставки та розмаїття культурно-мистецьких подій. Слідкуйте за новинами, відстежуйте наші події та приходьте до нас у гості!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ