Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Регіони України у жіночих образах: у Львові можна переглянути унікальну виставку

Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
1/3
В експозиції представлені картини, які уособлюють різні регіони України, зокрема, центральні землі, південно-східний та північно-східний регіони, Поділля, Таврію, Галичину й Карпатський край. Про це повідомляє Львівська ОВА.

1 травня в Національному музеї ім. А. Шептицького у Львові відкрили виставковий проєкт «Україна крізь віки». Виставку можна буде оглянути наступні два тижні, до 14 травня. 

Це проєкт художника Володимира Козюка, який зображує історію України через образ юної дівчини, оточеної найважливішими історичними та мистецькими артефактами. В експозиції представили 7 картин, які уособлюють регіони України, зокрема, центральні землі, південно-східний та північно-східний регіони, Поділля, Таврію, Галичину й Карпатський край.

Володимиру Козюк виношував ідею створення проєкту 30 років і задля цього вчився живопису. 

«Що ми хотіли показати цим проєктом? Україну, її місця сили, давніх храмів, та, найголовніше ми хотіли показати образ української жінки. За кожною жінкою на картині зображені зруйновані будинки. Тобто нас обстрілюють, нас вражають ракетами, але ми стоїмо.

Україна – це подвиг кожної людини на передовій, і кожного, хто допомагає в тилу. Тому я дуже вдячний всім, хто допомагає втілювати цей та інші проєкти, тому що через них ми можемо представити історію України, і в нас, і за кордоном. Цим ми засвідчуємо для світу, хто ми є», – наголосив куратор виставкового проєкту, народний художник України Володимир Козюк.

Втілювати у життя цей проєкт художнику допомагала команда, до якої увійшли викладачка образотворчого мистецтва Одеської державної академії будівництва та архітектури Євгенія Божко, а також її студентки – Ольга Тяжелова та Валерія Кузьменко.

«Україна – як жінка, неймовірно красива, гарна, ніжна, водночас сильна, мужня і неповторна. А ці прекрасні роботи надихають та демонструють нам наскільки наша країна унікальна. 

Україна була, є, і буде, скільки б не зазіхав ворог на наші землі. Нехай перемога наша буде якнайшвидше. Слава і подяка нашим воїнам. І велика вдячність людям, які творять, та продовжують розповідати про Україну світу», – наголосив заступник голови Львівської обласної військової адміністрації Іван Собко.

Українські землі на полотнах уособлені в жіночих образах у національному вбранні, оповитих різними історичними символами, притаманними конкретному регіону.

«Моделі не є конкретними людьми – це збірний образ, прототипи тих, хто проживав у цих регіонах. Картина, що в центрі, має 1,4 м, а також відрізняється за своєю подачею, бо це – акцент виставки. На шести інших роботах жіночі образи розташовані на темному тлі, а на центральному полотні ми, навпаки, бачимо світло за спиною дівчини. Це – відсилка до перемоги», – розповіла Євгенія Божко.

За словами організаторів виставкового проєкту, незабаром картини представлять в Страсбурзі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ