Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Скарби нації у Музеї Митрополита Андрея Шептицького

У Музеї митрополита Андрея Шептицького триває виставка старовинних плащаниць та кованих хрестів.
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
1/1

У Музеї митрополита Андрея Шептицького відлунюється шум міста. За старовинною кованою брамою у приміщенні розпочинається таємна гра світла сонячного дня зі сакральними холодними коридорами келій та розташованих у них експонатами.

Особисті речі Митрополита Андрея, ікони та інші твори сакрального мистецтва, картини – зараз тут представлено широке різноманіття експонатів. За словами директора Музею, настоятеля Храму священномученика Климентія Шептицького, отця Севастіяна Дмитруха, предмети Музею збирали понад 30 років. А щорічно тут приймають понад 15 тисяч відвідувачів.

Отець Севастіян розповів, що Музей офіційно зареєстрували ще у 2017 році, проте відкрити його вдалось у 2020. 

“Практично у 2018 році нам звільнили ці приміщення першого поверху, де ми планували розташувати експозицію з особистих речей Митрополита Андрея Шептицького. У 2020 році відбулося відкриття вже після великих ремонтів, тому що приміщення, яке нам передали, було в жалюгідному стані. А це пам'ятка архітектури місцевого значення - колишній монастир францисканців XVII століття! Тому треба було вкласти багато коштів, часу і праці для реставрації”, - поділився отець.

Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
1/2

Музей та Храм належать колишньому церковному комплексу, на території якого радянська влада після 1946 року створила в'язницю, а згодом – школу міліції. Сьогодні цей навчальний заклад функціонує як частина Львівського державного університету внутрішніх справ. 

Зазначимо, що на території Музею планують облаштувати мистецько-просвітницький простір, а також реставраційний центр, у якому зможуть займатись студенти відповідних спеціальностей. 

Отець Севастіян Дмитрух зазначив, що відповідно до загальної реєстрації мистецьких предметів, їх налічується у Музеї близько 6 000. Проте для їх представлення потрібно більше приміщень.

Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
1/1

Зараз у Музеї показують близько 500 експонатів, проте також тут проводять додаткові експозиції. Наприклад, сьогодні тут можна також ознайомитись із рельєфними композиціями на шкірі львівського митця Ігоря Копчика, а по периметру Музею розміщено авторські ковані хрести майстра Олега Боньковського. 

Кожен із 17-ти хрестів чорним металом контрастує із білими стінами приміщення. Як і холодні деталі усіх ковальських творів, їхні назви містять глибокий символізм людського буття та подій війни: “Над полями спалених соняшників”, “Щит і забороло”, “Над полями вітряків”. Розміщені ковані хрести і в Храмі священномученика Климентія Шептицького, який розташований у цій ж будівлі поруч із Музеєм. 

Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
1/3

У Храмі можна також ознайомитись з 14-ма галицькими плащаницями, які датуються ще від XVI століття, а також зі старовинними іконами та іншими роботами сакрального мистецтва. 

“Деякі експонати, які є в тій збірці, привезені також і з росії. Загалом є твори з Центральної України, з Бойківщини, Гуцульщини, Буковини, Галичини, але також і з Європи. Ми маємо до 100 творів, що можна виставити у двох великих залах європейського мистецтва”, - зазначив отець. Директор Музею розповів, що йдеться не лише про картини та ікони, але й про особисті речі Митрополита Андрея, які передавали з Америки, Канади, європейських країн. 

За словами отця, експонати, які представлені у Музеї та Храмі, є скарбом нації, адже у кожному з них виписано історія народу та його духовності. Отець Севастіян Дмитрух поділився з Гал-інфо історіями кількох ікон.

“Ікона «Ув'язнений Христос» має дуже цікаву історію. У часі Другої світової війни в Крустенку, що нині на території Польщі, була українська греко-католицька дерев’яна церква. Під час німецької окупації нова влада цю церкву підпалила. Але місцеві мешканці цю ікону забрали і врятували, а згодом цей образ врятував їхню родину. Тоді відбувалось масове переселення людей, і з Польщі сім’ю виселили на Донбас. Звідти вони приїхали у Галичину, де переховували цю ікону, а потім передали її до нашого Музею.

Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
1/2

Ще одна картина - “Розп’яття” 1948-го року… Народ прийшов подякувати Богу, що закінчилась війна [Друга світова, - авт.]. Але з правої сторони там зображено три персони. Хто ті три персони? Представники Ялтинської конференції – Сталін, Черчилль і Рузвельт. І смерть кожного по одному забирає. 

Крім цього, ще є один експонат роботи Митрополита Андрея Шептицького. Він робив копію твору Рембрандта… У нього була паралізована рука. Лікарі казали брати олівець в руку, розробляти її, і він робив такі картини”, - розповів отець Севастіян. 

Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
1/1

Саме показати велику постать Митрополита Андрея Шептицького є головним завданням Музею, за словами отця Севастіяна Дмитруха. У Музеї представлено особисті речі Митрополита, а також створено каплицю у пам’ять про нього. Директор музею зазначив, що тут представлені ікони, перед якими Митрополит Андрей молився, а також стіл, на якому служив літургії, коли вже був хворий. Представлено дікерій, трикерій, чашу. Також з родинного дому Шептицьких є й інші експонати, як-от ікона Благовіщення Пресвятої Богородиці

“Митрополит Андрей Шептицький — це свята людина. Це є жертовна людина, яка усе своє життя присвятила служінню церкви, народу, молоді, мистецтву, добробуту, економіці. Немає жодної такої царини в житті людини, у яку Митрополит не був задіяний”, – зазначив отець Севастіян.

Додамо, що ознайомитись із експозиціями можна у Музеї Митрополита Андрея Шептицького та Храмі священномученика Климентія Шептицького за адресою: вул. Кривоноса, 1. Вхід вільний, можлива добровільна пожертва на розвиток Музею.

Підготувала Марічка Твардовська

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ