Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Львова: Нові археологічні знахідки під час досліджень давніх Бродів
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Нові археологічні знахідки під час досліджень давніх Бродів

Дослідження багатошарової пам’ятки археології Броди-І продовжуються і цього року. Традиційно археологічні розкопки проводять студенти-практиканти Львівського національного університету імені Івана Франка під керівництвом доцента кафедри археології і спеціальних галузей історичної науки, кандидата історичних наук Ярослава Онищука

Цього року археологи натрапили на 4 об’єкти, функціональне призначення яких з’ясовується. Серед знахідок – велика кількість фрагментів кераміки вельбарської культури (ІІІ ст. н.е.) та Київської Русі ХІІ-ХІІІ ст., добре збережені пряслиця готського і дваньоруського часу (овруцьке шиферне пряслице), голки, декоративна бронзова пластина, обмазка з відбитками деревини та ін.

Цікавою знахідкою є денце горщика з клеймом у вигляді тризуба (символ Рюриковичів), що вперше виявлене в околицях Бродів. Такі предмети зустрічаються на давньому Пліснеську, а от для Бродів це унікальна річ. Майстер, який виготовляв давній посуд, мав право ставити князівський герб на своїх виробах. Можливо, ця посудина свого часу була куплена і привезена з Пліснеська. Постає запитання: чи не може ця знахідка мати відношення до поселення, яке вперше згадується в «Повчанні Володимира Мономаха дітям» під 1084 р. – місцем де зустрічалися князі Володимир Мономах і Ярополк Із’яславович? Сподіваємось подальші дослідження порадують дослідників новими і не менш цікавими знахідками.

Як і попередні роки так і цього річ розкопки проводяться за підтримки Бродівської міської ради, при сприянні Бродівського історико-краєзнавчого музею та Бродівської ЗОШ І-ІІІ ступеня №4.

Василь Стрільчук

Історична спадщина Бродів

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ