Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

“Новорічні знижки”: як вберегтися від отруєння неякісною їжею

Напередодні новорічних свят люди часто полюбляють замовляти їжу з ресторанів, кафе, піцерій чи суші-барів, однак не кожен заклад дотримується санітарних норм та правил зберігання продуктів.

Через це досить часто в Україні фіксують випадки масових отруєнь у закладах громадського харчування. 

Тож як вберегтися від неприємностей та що робити у випадку отруєння читайте далі в матеріалі Гал-інфо. 

“Кожний споживач сьогодні хоче отримувати якісну продукцію. Для  підтвердження того, що ми хочемо стати європейською країною, ми повинні поміняти підхід щодо якості і безпеки харчової продукції та сировини. Тому закладам необхідно звертатись до спеціалізованих лабораторій, які проводять мікробіологічні дослідження змивів, води, харчової продукції та сировини. 

Спеціалісти виїжджають на відбір зразків, але до лабораторії зразки поступають під кодовим номером, щоб ніхто із працівників не був інформований і зацікавлений у фальсифікації даних”, - директор, керівник лабораторії “Центр ЛТД” Олег Бота.

Такі лабораторії дають змогу підвищити рівень безпеки продукції для відвідувачів, адже будуть повністю контролювати санітарний стан. Після повноцінної перевірки приміщення щодо дотримання усіх санітарних норм та зберігання продукції, заклади будуть отримувати відповідну марку. Таким чином споживачі зможуть ретельніше контролювати не тільки стан їжі, яку споживають, а й умови в яких вона створюється, адже будуть інформовані про заклади, які проводять  контроль своєї продукції. 

Нагадаємо, на сьогодні згідно з Законом України "Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини" відповідальність за якість і безпеку продукції покладено на керівників закладів громадського харчування, шкіл та виробників готової продукції та сировини. 

Як компенсувати витрачені кошти? 

Обов’язково треба засвідчити факт отруєння: звернутися до лікарняного закладу або викликати «швидку», повідомивши лікаря про місце та час вживання страви, якою ви, вірогідно, отруїлися. Слід розповісти не лише про симптоми захворювання, але і про обставини пригоди – аби був задокументований причиново-наслідковий зв’язок між вживанням страви і наслідками. 

Зауважимо, що потрібно завжди зберігати чек, щоб у разі отруєння його додати до основних документів. Також необхідно зберігати і усі квитанції про придбання призначених ліків.

Спочатку можна спробувати звернутися з претензією безпосередньо до закладу громадського харчування. До претензії додати копії документів, що засвідчують факт придбання їжі у цьому закладі (чек, квитанція), копію довідки медичного закладу, зазначити свідків події, у тому числі інших постраждалих, якщо вони  є. Тоді заклад повинен компенсувати кошти, однак якщо звернення результатів не дало потрібно написати заяву до місцевого управління із захисту прав споживачів. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ