Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Оголошено фіналістів V Міжнародного конкурсу імені Соломії Крушельницької

Оголошено фіналістів V Міжнародного конкурсу імені Соломії Крушельницької
Оголошено фіналістів V Міжнародного конкурсу імені Соломії Крушельницької
Оголошено фіналістів V Міжнародного конкурсу імені Соломії Крушельницької
Оголошено фіналістів V Міжнародного конкурсу імені Соломії Крушельницької
1/2
У Львівській опері завершився перший тур Міжнародного конкурсу оперних співаків ім. С. Крушельницької

17-18 листопада відбулися конкурсні прослуховування ІІ туру П’ятого Міжнародного конкурсу імені Соломії Крушельницької. 20 учасників із України, Білорусі, Вірменії, Польщі виконували по 2 арії із опер світових та українських композиторів у супроводі оркестру Львівської Національної Опери. Диригували – Заслужений артист України Юрій Бервецький, Ірина Стасишин, Заслужений артист України Мирон Юсипович.

За результатами голосування членів журі у наступному – ІІІ турі братимуть участь лише 10 фіналістів - співаки та співачки з України: Литовченко Дар’я, Чабаранок Роман, Тишков Володимир, Коваль Руслана, Мазур Мар’яна, Дробіт Степан, Винник Святослав, Мельник Вікторія, Євдокименко Ігор, Алексеєва Юлія.

Співаки змагатимуться за чималий призовий фонд, що сумарно складає понад 35 тис. доларів, а також приз глядацьких симпатій.  

Після завершення 2 туру було присуджено диплом за краще виконання арії з опери українського композитора. Приз неочікувано отримав учасник з Вірменії – Бажбеук-Мелікян Саргіс, який виконав пісню Тараса з опери ʺТарас Бульбаʺ М. Лисенка.

Зазначимо, що особливістю конкурсу є те, що всі учасники виконували 1 обов’язкову арію українського композитора. Про своє захоплення українською музикою розповіла членкиня журі з Польщі - завідувачка оперної академії Національної опери Варшави, голова Міжнародного вокального конкурсу ім. Станіслава Монюшка Беата Клатка: ʺДуже особливе в цьому конкурсі – український репертуар, українські арії, багато з яких, я раніше ніколи не чула. Я дуже захоплююсь цією музикою і вона є надзвичайно цікавою. Вона є дуже особливою для мене і особливо через те, що ми маємо багато спільного в культурі та історії. Я дійсно насолоджуюсь цим конкурсом!ʺ.

Двоє учасниць, які не пройшли до 3 туру – Настасія Храпіцька (Білорусь) та Анна Твердова (Україна) отримали спеціальний приз від Великого театру – Національної опери Варшави - можливість пройти курс майстер-класів в оперній академії при Варшавській опері.

Нагадаємо, що 10 фіналістів, які пройшли у 3-ій тур, впродовж 19-21 листопада ми почуємо на сцені Львівської Національної Опери. У фінальному турі учасники конкурсу братимуть участь у виставах театру, однак, будуть виконуватися лише фрагменти опер, окремі дії будуть повторюватися кілька разів із різними солістами-учасниками конкурсу. 

Запрошуємо слухачів безкоштовно відвідати конкурсні прослуховування! Початок о 18:00.

Розклад 3 туру конкурсу:

20.11 (середа)

Севільський цирульник – ІІ дія (двічі)

21.11 (четвер)

Богема – ціла вистава

Враженнями від конкурсу поділився член журі Анатолій Солов’яненко, головний режисер Національної опери України:  ʺЯк для керівника оперної трупи Національної опери України, для мене, звичайно, в першу чергу будь-який конкурс, будь-яке прослуховування – це можливість побачити нові імена і знайти нових потенційних виконавців для роботи в театрі. І звичайно ж, коли беруть участь у такому конкурсі ці виконавці, з якими я працюю, це можливість їх порівняти і подивитись на те, на скільки вони заходяться в контексті того, що відбувається в музичному й оперному світіʺ.

Нагадаємо, що оголошення переможців та урочистий Гала-Концерт відбудеться 22 листопада о 18:00. 

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, у Львівській опері завершився перший тур Міжнародного конкурсу оперних співаків ім. С. Крушельницької.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ