Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Олександр Хижняк виборов «золото» Олімпійських ігор

У фіналі ХХХІІІ Літніх Олімпійських ігор у Парижі українець здолав казахстанця Нурбека Оралбая та завоював золоту нагороду у вазі до 80 кілограмів. Про це повідомляє Федерація боксу України.
Фото: НОК України та олімпійська команда
Фото: НОК України та олімпійська команда

Як пишуть у НОК України та олімпійська команда, уродженець Полтави вважався одним із фаворитів боксерського турніру у ваговій категорії до 80кг. Попри це, віцечемпіон Ігор у Токіо мав непростий турнірний шлях на Олімпіаді у Парижі. Не сприяла і травма Олександра, яку він отримав минулого року. Тривале відновлення вплинуло на змагальну практику, а точніше на її відсутність протягом 13 місяців. Відтак форма, у якій підійшов українець до турніру свого життя, викликала побоювання.

Тим не менш, «полтавський танк», саме таке прізвисько носить віцечемпіон Ігор у Токіо, крокував турнірною сіткою до фіналу. У першому турі роздільним рішенням суддів Олександр переміг свого опонента — ексукраїнця Пилипа Акілова, який нині представляє Угорщину. В 1/4 фіналу з боротьби за нагороди одностайним рішенням суддів українець вибив бразильця Вандерлея Перейру. В 1/2 боксер з Полтави вступив у двобій з кубинцем Арленом Лопезом — дворазовим Олімпійським чемпіоном, де у надскладному поєдинку боксер з України гарантував собі місце у фіналі. У боротьбі за «золото» опонентом Олександра став Нурбек Оралбай з Казахстану — чинний чемпіон світу у напівважкій вазі, який проводив дебютні Ігри у кар'єрі.

На кону стояла мрія Олександра Хижняка — звання Олімпійського чемпіона. І у фінальному бою українець зробив все, аби привезти омріяну нагороду до України. Олександр з перших секунд пішов уперед і у своєму стилі наносив чимало ударів супернику, проте Оралбай відповідав на атаки, пробиваючи на відході бокові. Тим не менш, за рішенням суддів перший раунд виграв українець. Натиск «полтавського танку» відчувався і у другому раунді, але вдалі комбінації Оралбая допомогли йому виграти цей раунд. Перед вирішальною трихвилинкою рахунок був рівним, тож все вирішував третій раунд. І у ньому Олександр довів свою силу та Волю до Перемоги. Український боксер продовжував завдавати удари: спершу казах отримав розсічення, а з фінальним гонгом упав навкарачки. У підсумку судді віддали перемогу Олександру Хижняку. Відтепер українець носить горде та омріяне звання — Олімпійський чемпіон!

Завдяки Олександру Хижняку прапор України замойорів на Ролан Гаррос. А Франція втретє почула український славень за час Ігор. Під час гімну українцеві складно було стримати емоції: сльози гордості були на очах Олександра — за свою країну та за весь шлях, який він подолав. Це «золото» — це сатисфакція за фінальний двобій у Токіо.

«Це «золото» – результат багаторічної, наполегливої та тяжкої праці Олександра та його батька і тренера Олександра Олександровича Хижняка», – зазначають у Федерації боксу України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ