Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Кримінал

ООН внесла росію у список ганьби за вбивства дітей в Україні

Генсекретар ООН Антоніу Гутерреш звинуватив росію в убивстві 136 дітей в Україні у 2022 році, додавши російські збройні сили до «списку ганьби».

Про це йдеться у звіті для Ради Безпеки ООН, з яким ознайомилася агенція Reuters.

ООН підтвердила, що росіяни покалічили 518 дітей і здійснили 480 нападів на школи та лікарні. Згідно з повідомленням, російські збройні сили також використовували 91 дитину як живий щит. Цей звіт оприлюднять наступного тижня.

Зазначимо, що зранку 22 червня український Офіс генпрокурора повідомив, що за офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 490 дітей загинули через війну росії проти України. Ще понад 1028 дітей отримали поранення різного ступеня тяжкості. Правоохоронці додали, що ці цифри не остаточні.

У звіті також ідеться про те, що українські війська нібито вбили 80 дітей, ще 175 покалічили, а також, мовляв, здійснили 212 нападів на школи та лікарні. Збройних сил України немає у «списку ганьби», зазначає Reuters.

У доповіді Гутерреш зазначив, що він був «особливо шокований» великою кількістю вбитих і покалічених дітей, а також нападами російських збройних сил на школи та лікарні.

Він також сказав, що його «особливо турбує велика кількість таких злочинів проти дітей з боку українських збройних сил».

Що це за доповідь і хто складав цей звіт?

Щорічна доповідь Гутерреша у Радбезі ООН щодо дітей і збройних конфліктів стосується вбивств, каліцтв, сексуального насильства, викрадення або вербування дітей, відмови в доступі до допомоги та нападів на школи й лікарні.

Доповідь склала Вірджинія Гамба, спеціальна представниця генсека ООН з питань дітей і збройних конфліктів.

Минулого місяця Гамба відвідала Україну та росію, де зустрілася з уповноваженою рф з прав дитини марією львовою-бєловою, яку Міжнародний кримінальний суд хоче заарештувати.

Нагадаємо, що в березні Палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду в Гаазі видала ордер на арешт президента росії володимира путіна та львової-бєлової.

Їх підозрюють у незаконному переміщенні та депортації населення, зокрема дітей, з окупованих територій України до росії, відповідно до статей Римського статуту. Злочини були скоєні на окупованих територіях щонайменше з 24 лютого 2022 року.

Що таке «список ганьби»?

«Список ганьби» є важливим механізмом підзвітності та включає десятки урядових збройних сил і недержавних збройних груп, відповідальних за серйозні порушення проти дітей у збройних конфліктах, писали у Human Rights Watch.

«Сторони, внесені до списку, можуть підпадати під санкції Ради Безпеки ООН і, згідно з керівними принципами ООН, вилучаються зі списку лише після підписання та виконання плану дій щодо припинення їхніх порушень», — пояснювали в організації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ