Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Пам’ять Ростислава Братуня вшанують вулицею та погруддям

7 січня 2007 року виповнюється вісімдесят років від дня народження видатного українського поета та громадського діяча Ростислава Братуня. Враховуючи нелегкий та багатогранний життєвий шлях справжнього сина України, депутати Львівської обласної ради звернулися до Львівської міської ради із проханням перейменувати вулицю Студентська на вулицю Ростислава Братуня, розглянути можливість встановлення у скверику на вул. Студентська погруддя Ростислава Братуня, а також долучитися до організації та проведення заходів із відзначення ювілею Ростислава Братуня.Також сьомого січня, о 15.00, на Личаківському цвинтарі відбудеться заупокійна служба на могилі поета і громадського діяча Ростислава Братуня. Про це повідомила прес-служба ЛОР.
Ростислав Братунь народився 7 січня 1927 року в місті Любомль на Волині. У 1950 році закінчив Львівський державний університет ім. І. Франка. До 1979 року очолював Львівську організацію спілки письменників.
            Ростислав Братунь - головний редактор журналу "Жовтень" (сьогодні "Дзвін"), голова Львівської організації Спілки письменників України, Народний депутат СРСР від Львова - стояв біля витоків заснування Народного Руху України, ВУТ "Просвіта" ім. Т. Шевченка, Товариства Лева, Львівської бесіди, національно-культурних товариств. Ставши одним із перших демократичних депутатів, він боровся за право націй на самовизначення, за свободу віросповідань, зокрема ініціював процес легалізації УГКЦ. З трибуни 2-го З'їзду Народних депутатів СРСР вперше відстояв право України на повернення своєї історичної символіки.
            На сторінках радянської преси саме Ростислав Братунь першим звертається до проблем об'єктивного перегляду місця ОУН-УПА, Січових стрільців в історії боротьби України за незалежність.
            Вірність ідеалам свободи - її він проніс крізь усе своє життя. Саме за вірність Ростислав Братунь був посмертно нагороджений Всеукраїнською організацією «Меморіал» орденом В.Стуса.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ