Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Пам’ятки архітектури Львівщини руйнуються вже в приватних руках

Рештки оборонного замку XVI -XVII століть у Старому селі і палац Потоцьких ХІХ століття у Тартакові на Львівщині, які в 2010 році передали уряд передав в аренду на 49 років приватним підприємцям, продовжують руйнуватись, відзначає місцева влада.

У лютому 2010 року приватний інвестор з Волині Ігор Новосад після отримання палацу у Тартакові в концесію на 49 років зобов’язався вивести його з аварійного стану і створити у палаці туристично-відпочинковий центр.

Львівський ресторатор Михайло Риба, який тоді ж отримав у концесію на 49 років руїни замку в Старому селі, де площа землі становить два гектари, пообіцяв до 2012 року врятувати залишки замку від аварійного стану, до 2013 – відновити одну з двох веж, а у 2015 році історичний туристично-відпочинковий об’єкт має працювати.

Однак зараз у Тартакові місцеві мешканці створили благодійний фонд з порятунку палацу, а у Старому селі готують листи до президента,прем’єра, очільника області з вимогою перервати угоду концесії.

Голова Старосільської сільради Михайло Івашків вважає, що людей обдурили, бо стоять підставні особи, які мають намір захопити два гектари землі замку. «Я прекрасно розумію, що ніякий Михайло Риба за цим не стоїть, я цим цікавився, він зі мною не зустрічається. Він від цього відхрещується. Якщо людина за рік нічого не робила, ми спокійно розірвемо угоду. Ми почнемо зі сходу села, вирішимо, що маємо робити. Я б хотів іншого інвестора, виставити одну людину на тендер. Я розумію, що їх цікавить площа, два гектари. Нам головне, щоб цегла не падала на голови. Це не наше, але ми доглядаємо за деревами, розчистили річку біля замку», – сказав Івашків.

Начальник управління охорони культурної спадщини Львівської ОДА Валерій Потюк заявляє, що адміністрація перерве угоди з обома концесіонерами, оскільки вони не виконали своїх обіцянок, не підготували бізнес-проектів. «Ми також готові розірвати угоду. Бо вони навіть не мають наміру спілкуватись. У Тартакові ми шукали концесіонера через прокуратуру. А у Старому селі цей концесіонер живе у Львові. Я з ним вже чотири місяці хотів би побачитись, щоб бодай роз’яснив, як це все має бути», – зазначив він.

Нагадаємо, Львівська область стала першим регіоном в Україні, де, за рішенням Кабміну, пам’ятки архітектури у 2010 році передали у концесію. Відтак історичні об’єкти залишились у власності держави, концесіонер отримав право ними користуватись, а землю отримав в оренду.

Тиждень

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ