Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

«Паперове військо» відійде у минуле: Шмигаль - про застосунок «Армія+»

Цифровізація оборонної сфери допоможе військовим бути ефективними на службі й уникнути витрат часу на бюрократичні питання.

Про це сказав Прем'єр-міністр Денис Шмигаль у промові з нагоди презентації застосунку «Армія+», повідомляє Урядовий портал.

«Діджиталізація — це частина модернізації наших Сил оборони. Паперове військо, де бюрократія поглинає більшу частину часу, повинно відійти в минуле. Служити — означає бути на своєму місці, бути ефективним та результативним. А для цього наших захисників слід звільнити від невластивих навантажень, аби вони сконцентрувалися на тому, що дійсно важливо», — зазначив прем'єр.

Шмигаль нагадав, що уряд реалізував ініціативу Президента щодо запуску «Дії». За його словами, зараз застосунком користується 20 млн українців. Цей інструмент містить понад 130 онлайн-сервісів, з них понад 70 запущені в час повномасштабної війни. Глава уряду зауважив, що цифровізація сьогодні розповсюджена на всі сфери і, зокрема, має охопити армію.

«Військовий не повинен днями стояти в чергах до кабінетів. Військовий не повинен місяцями чекати реакції на свої прохання, зауваження чи пропозиції. Військовий не повинен увесь свій час витрачати на паперову роботу. Сучасна армія — не про це. Вона про швидку дієву взаємодію усіх ланок та елементів, про чітку субординацію і водночас про реагування на запити й потреби військовослужбовців», — сказав Шмигаль.

Прем'єр-міністр зазначив, що «Армія+» є своєрідною «Дією» для військових, створеною з урахуванням потреб військових. За його словами, застосунок цілком інтегрований до нормативно-правового поля України.

«Стартують дві базові функції: військове ID (посвідчення) та електронні рапорти. Це те, що потрібно насамперед. Далі створюємо екосистему державних сервісів для потреб військовослужбовців. Тобто це лише початок. Так само як «Дія», «Армія+» буде поступово нарощувати свій функціонал. Переведемо весь документообіг в армії та супутніх цивільних установах в електронний формат», — пояснив він.

Шмигаль нагадав, що 30 липня цього року уряд окремою постановою унормував роботу цього електронного інструменту. Сервісами вже можуть користуватися військові.

Прем’єр-міністр також подякував командам Міністерства оборони й Центру масштабування технологічних рішень при Генштабі ЗСУ за створення цифрового продукту.

"Міністерство оборони разом з Генеральним штабом запустило "Армію+". Це мобільний застосунок для всього нашого війська, для всієї нашої армії, який дозволить економити багато часу для здійснення військових операцій для того, щоб нищити ворога, а не займатися паперами. Отже, перший функціонал, який ми запускаємо - це буде АрміяID. Це фактично унікальний цифровий жетон наших військових. Вперше в історії України ми зробили можливість підтверджувати в режимі реального часу статус, чи є військовослужбовцем, чи ні. Далі це електронні рапорти. Ми зробили опитування серед наших військових. На опитуванні відповіли більше 63 000 наших військовослужбовців, і ми з'ясували, що 52% зі всіх ітерацій, які відбуваються в армії, це рапорти, які зараз пишуться від руки. Але ми сьогодні запускаємо застосунок, який дасть змогу у два кліки заповнити 11 цифрових рапортів за своїм видом", - сказала заступниця міністра оборони України з питань цифрових трансформацій Катерина Черногоренко в ефірі загальнонаціонального телемарафону "Єдині новини".

За її словами, це рапорти на відпустку, отримання грошей на оздоровлення і т.д. Також українські військові зможуть у два кліки заповнити ці рапорти, направити командиру і одразу отримати відповідь в режимі онлайн на підтвердження права отримання цих дій, які були заявлені через рапорт, або на відмову.

"Якщо відмова, то чому, яка причина. Це здійснить розвиток нової культури нашої армії, коли ми одразу будемо отримувати зворотній зв'язок і таким чином, може, будемо робити всі дії, які роблять наші військові, дуже швидко", - додала заступниця міністра оборони з питань цифрових трансформацій.

Вона зазначила, що першу версію вже зараз можна завантажити в App Store та Google Play Market. Також в застосунку є нагода скористатися опитуванням.

"Ми дуже віримо в цей функціонал. Ми одразу отримуємо великі дані щодо того, що військовослужбовці хочуть сказати державі, вищому командуванню і, відповідно, ми зможемо далі працювати з цим зворотнім зв'язком і дуже швидко рухатися до того, щоб виправляти або навпаки - додавати якісь функції і т.д. Тобто, зараз можна констатувати, що в базової версії "Армія+" є Армія ID, електронні рапорти і є опитування, як важливий для нас функціонал, бо ми хочемо чути наших військовослужбовців і хочемо дати їм платформу, де вони зможуть з нами говорити дуже швидко, фактично в режимі реального часу", - підсумувала Черногоренко.

Також вона наголосила, що завдяки застосунку наявна бюрократія значно зменшиться.

«Армія+ допоможе уникнути безглуздого витрачання часу на папери. Українці живуть у цифровій державі, де є зручні банкінги, можливість записатися до лікаря у декілька кліків, більшість документів є прямо у смартфоні. Проте коли громадяни потрапляють до армії, то опиняються у зовсім іншому світі, де їх супроводжують неефективні і незрозумілі процеси. Ми радикально це трансформуємо – зносимо папери, щоб ви могли зносити ворога. Ось чому ми створили Армія+», – наголосила Черногоренко під час презентації застосунку.

За її словами, цей застосунок є першим кроком до реальної трансформації війська.

«Це про повагу до часу військового, який бореться з ворогами. Зараз вони борються з паперами – через одну помарку чи не той колір ручки рапорт можуть завернути. Проте навіть правильне заповнення не гарантує, що рапорт не загубиться серед інших паперів. Наші не губляться, за їхнім статусом можна стежити онлайн... Електронні рапорти не треба нікуди везти, вони завжди під рукою, їх можна підписати у будь-який момент. Електронний рапорт має таку ж юридичну силу як і паперовий. Власне, як і всі цифрові документи в Україні», – зауважила заступниця міністра.

Вона додала, що у Міноборони вже працюють над двома новими функціями Армія+ – це військовий квиток, який завжди буде під рукою, та навчальні курси онлайн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ