Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Перед Різдвом яворівські рятувальники нагадали священикам про спалені церкви

Незабаром Різдвяні свята, які принесуть в кожний дім радість та надії на кращі зміни в житті. Та, як не прикро, зазвичай під час святкування стрімко зростає кількість нещасних випадків та пожеж у культових спорудах, які виникають внаслідок порушення елементарних правил безпеки при користуванні гірляндами, встановленні ялинок та при користуванні піротехнічними виробами.

Тому фахівці Яворівського РВ ГУ ДСНС у Львівській області зустрілися зі священиками та головами церковних комітетів, яким вручили Пам’ятки  про правила пожежної безпеки, тобто – так звані обереги від вогню. Про це заявив сьогодні, 5 січня, власкорові Гал-інфо начальник Яворівського РВ ГУ ДСНС у Львівській області, полковник цивільного захисту Руслан Іванчишин.

З його слів, за даними статистики, щороку виникає близько 30 пожеж в культових спорудах. У відсотковому відношенні це  – менше 1% від загальної кількості пожеж, що виникають в Україні протягом року. Але, навіть, за такої нібито невеликої кількості пожеж, матеріальні, духовні та історично-культурні втрати є досить відчутними, вони мають резонансний характер для суспільства.

ʺЗгадаймо, що в місті Яворові  у 2008 році згоріла дерев’яна церква Успення Пресвятої Богородиці, збудована у 1670 році. А в 2006 році  пішла з вогнем у селищі Шкло  дерев’яна церква,  побудована у 1454 році. І в селі  Залужжі в  грудні 2004-го  вогонь знищив дерев’яну церкву.

Через це  Яворівський РВ ГУ ДСНС України у Львівській області звертається до священнослужителів та парафіян: дотримуйтеся правил пожежної безпеки у релігійних закладах!

Напередодні свята Різдва Христового для запобігання виникнення пожеж у культових спорудах об’єднали свої зусилля Служба Порятунку ʺ101ʺ та священнослужителі. У релігійних конфесіях ми спільно навчали своїх парафіян бути завжди обачними, уважними до власної безпеки та безпеки ближнього свого, застерігають від необережного поводження з вогнем. Рятувальники в свою чергу, наголосили на суворому дотримання правил пожежної безпеки в побуті та під час Богослужінь у церквах, важливості забезпечення релігійних закладів первинними засобами пожежогасіння та системами протипожежної автоматики. Яворівський РВ ГУ ДСНС України у Львівській області звертається до священнослужителів: дотримуйтеся правил пожежної безпеки та будьте обережні при користуванні відкритим вогнем, після Богослужіння вимикайте електричні прилади. Пильнуйте за справністю електричних мереж.

Ще раз звертаємося до всіх громадян: будьте вкрай обережні у поводженні з вогнем, дотримуйтеся правил пожежної безпеки для власного блага. Свято бережіть найвищу цінність, даровану Богом, – людське життяʺ, – інформує начальник Яворівського РВ ГУ ДСНС у Львівській області, полковник служби цивільного захисту Руслан Іванчишин.

Довідка Гал-інфо.

Нагадаємо, що в 2006 році  в селищі Шклі Яворівського району згоріла вщент дерев’яна церква святої Параскевії. Коли виїхали на виклик  рятувальники, вони ще здалеку – біля села Рулева, що на міжнародній автотрасі ʺЛьвів-Краковецьʺ, побачили у напрямку Шкла стовп вогню. Церкву гасили яворівські, немирівські, івано-франківські, городоцькі та львівські пожежні. Але споруда храму була дерев’яною, сухою, тому спалахнула, мов свічка. Церква згоріла разом зі дзвіницею.

А вночі на 3 січня 2008 року в місті Яворові Львівської області згоріла греко-католицька церква Успення Пресвятої Богородиці (Гірна), зведена в 1670 році, яка була історичною та архітектурною пам’яткою державного значення. Вціліли  лише вівтарна частина й фрагменти стіни. Залишки храму за давнім галицьким звичаєм поховано на міському цвинтарі в Яворові. Стародавній храм, за інформацією правоохоронців, злодії спочатку обікрали, а відтак – підпалили. Цю церкву Успіння Пресвятої Богородиці було внесена до реєстру пам’яток архітектури державного значення. Навіть  розпочали процес щодо занесення її у Золотий фонд ЮНЕСКО. За історичними джерелами, у церкві Успіння свого часу молився гетьман Богдан Хмельницький.

Успенська церква в Яворові до пожежі
Успенська церква в Яворові до пожежі
Успенська церква в Яворові після пожежі
Успенська церква в Яворові після пожежі
1/2

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ