Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Полтавська міськрада погодила місце спорудження памятника Петлюрі
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Полтавська міськрада погодила місце спорудження пам'ятника Петлюрі

На черговій сесії Полтавської міської ради погодили місце встановлення пам’ятника голові Директорії УНР та Головному Отаману військ і флоту УНР Симонові Петлюрі. Про це інформує прес-служба УІНП.

Скульптуру установлять поруч із будівлею Обласного центру естетичного виховання учнівської молоді та першим будинком вулиці Симона Петлюри неподалік скверу Матері та дитини. За таке рішення проголосували більшість депутатів Полтавської міської ради: 23 з 27 присутніх на сесії.

«Всі ми знаємо, що зараз триває російсько-українська війна, яка має не тільки збройний вимір. В тому числі є вимір війни пам’ятей. Лише три промовисті приклади. Яке було перше рішення в Криму після окупації? Це демонтаж пам’ятника основоположнику Військово-морських сил України, гетьману Петру Конашевичу-Сагайдачному. Потім усі підручники з історії України вилучили з усіх шкіл на території півострова, звезли до Сімферополя і там в одному із двориків спалили. Відразу після встановлення пам’ятника Симонові Петлюрі у Вінниці, президент держави-агресора Володимир Путін повторив комуністичні пронафталінені вигадки про антисемітизм Петлюри. Отже, Ваше голосування, панове депутати, стане внеском у протидію російській агресії у сфері війни пам’ятей», - звернувся до депутатів представник УІНП Олег Пустовгар, що був присутній на засіданні.

Представник УІНП також поінформував депутатів що профільна комісія при міськвиконкомі схвалила лист облдержадміністрації щодо спорудження пам’ятника та рекомендацію Державного архіву Полтавської області, обласного краєзнавчого музею імені Василя Кричевського та Українського інституту національної пам’яті.

Депутат міськради, ветеран російсько-української війни та один з розробників проєкту пам’ятника Юліан Матвійчук уточнив, що з технічної точки зору, ділянка повністю відповідає вимогам для встановлення.

«Виявилось, що мереж там немає, окрім «Полтававодоканалу», де знаходяться їх труби. Коли монтуватимуть там пам’ятник, вони звідти їх дістануть», – пояснив депутат.

Майбутній вигляд пам’ятника визначать прозорі демократичні процедури. Виготовленням документації та проведенням Всеукраїнського відкритого архітектурно-мистецького конкурсу на ескіз-проєкт пам’ятника опікуватиметься Полтавська облдержадміністрація.

Зазначимо, голова УІНП Антон Дробович підтримав ініціативи громадськості та облдержадміністрації щодо спорудження у Полтаві пам’ятника голові Директорії УНР та Головному Отаману військ та флоту УНР Симонові Петлюрі.

Раніше Інститут оприлюднив офіційні інформаційні матеріали, присвячені Симону Петлюрі як лідеру українського державотворення.

Фото:  інтернет-видання «Полтавщина» та Центральний державний архів вищих органів влади та управління України

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ