Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Про Новорічні злочини

Співставити новорічні свята із злочинністю – не найкраща ідея, скаже хтось – і помилиться. Насправді дуже цікаво дізнатись, які ж саме злочини скоюють мешканці Львова та області в Новий рік. Про це пише ВЗГ ГУМВС України у Львівській області.

Мета в нас, як завжди – профілактична. Іншими словами – будете знати чого боятись – менше шансів стати жертвою злочину. Спосіб дослідження теж не новий – беремо 5 останніх років і досліджуємо статистику злочинів на предмет – хто, кого, коли і за що. Коли в даному варіанті – о котрій годині. Потім порівнюємо з якимось іншим звичайним днем у році – і отримуємо результат. Можливо, розвінчаємо деякі міфи.

За звичайний день – візьмемо 26 квітня. Для порівняння. А тепер почнемо.
31 грудня. Переддень Нового Року. Злочин, що в цей день скоюють найчастіше – крадіжка – таємне викрадення чужого майна. У 2003 році таких випадків було 13 – це найменше, в 2010 му – 17 це найбільше. У половині випадків – це квартирні крадіжки, 2 випадки – крадіжка в магазині, ще 2 – з підвалу і таке інше. 1 випадок – викрадення автотранспорту.

Це 31 грудня, а вже 1 січня нового року крадіжок скоюється ще менше – в середньому 10 – 12. Для порівняння – у звичайний день у Львові та області стається загалом 30 – 35 крадіжок. Вдвічі більше ніж в останній день року і майже втричі – ніж в перший.

Крадуть те ж, що і в звичайні дні. Гроші – на першому місці, ювелірні вироби – на другому, ноутбуки та мобільні телефони – на третьому. Способи проникнення на місце крадіжки теж стандартні. Шляхом вільного доступу – перше місце, злам чи пошкодження замків – друге і шляхом підбору ключів – третє.

Ось з цього, до речі, можна зробити деякі корисні висновки. Особливо якщо не плануєте зустрічати Новий рік вдома. Що стосується викрадень автотранспорту – їх кількість незмінна і в святкові і у звичайні дні. Хоч в чомусь стабільність.

Наступний вид злочину, що скоюється найчастіше – правильно, грабіж – відкрите заволодіння чужим майном. І в будень і в свято – впевнена друга позиція за кількістю випадків.

Тут теж стабільність – 4 – 5 випадків по місту і області. Від наявності чи відсутності свята – не залежить. Грабують громадян в основному на вулиці – як це зазвичай і буває. І предмет грабежу теж завжди однаковий. Гроші – перша позиція, ювелірні вироби – друга, мобільні телефони – третя. Майте на увазі.
Такі види злочинів як хуліганство, шахрайство та вимагання і в будні і в свята, навіть новорічні – також відзначаються стабільними показниками. Так само як і дорожьно-транспортні пригоди.

Продовжимо дослідження. І наступні запитання такі – коли і де.

На предмет – коли, маємо цікаві моменти. Як 31 грудня так і 1 січня основна частина всіх злочинів – близько 90 відсотків – скоюються ввечері і вночі. Точніше – в період від 19.00 до 3 ночі. У звичайні дні приблизно 40 відсотків злочинів скоюються вдень. Очевидно, це пов’язано з крадіжками – в основному – квартирними. Ще один привід додатково подбати про власне помешкання, якщо плануєте зустрічати Новий рік не вдома.

По затриманих за скоєння злочину ситуація незмінна як в будні так і в свята. Переважно чоловіки, вік в діапазоні від 25 до 35 років, часто непрацюючі, інколи раніше судимі – близько 30 відсотків випадків.

Інші цікаві моменти. У новорічні свята різко знижують свою активність жінки-злочинці. 1 – 2 випадки з усіх, при тому, що у звичайні дні таких випадків в середньому 6-8. Чим пояснити – не знаю, можливо, у вас є власне пояснення.

Існує міф, що у свято, тим більше новорічне – різко зростає кількість раптових смертей. Через зловживання алкоголем і так далі. Насправді – все навпаки.

Якщо у звичайний день по Львову та області раптово вмирає близько 50 людей, в 2012, наприклад – 54, то в передноворічний і в перший день нового року – вдвічі менше - відповідно 22 і 24 випадки. Не думаю, що з цього треба робити якісь особливі висновки, наприклад, про той самий алкоголь, але факт сам по собі приємний.

Це все, що ми мали розповісти вам про новорічні злочини. Робіть висновки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ